«Me ei ole burka»: Saksa valitsus asus rahvusidentiteeti määratlema (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burkat kandev naine meeleavaldusel Brandenburgi värava juures.
Burkat kandev naine meeleavaldusel Brandenburgi värava juures. Foto: DAVID GANNON/AFP/Scanpix

Saksa valitsus lasi käiku kümmet punkti hõlmava plaani riigi kultuuri määratlemiseks, mis algab sõnadega «Me ei ole burka», vahendab The Independent.

Siseminister Thomas de Maizière`i väitel on islami näokatted vastuolus demokraatliku kooseluga, lisades: «Me oleme avatud ühiskond – me näitame oma nägu».

Hüüdlause on tekitanud Saksamaal vastakaid reaktsioone. Kommentaatorid märgivad, et tegu on mittevajaliku lisandusega niigi tulisesse debatti, üks väljaanne aga küsis, mida see üldse tähendab.

Valitsuse plaan avaldati vaid päevi pärast Saksa parlamendi toetust osalise burkakeelu kehtestamiseks naistele, kes töötavad tsiviil-, militaar- ja õigusteenistuses.

Säärane samm on osa enne valimisi tuure koguvast debatist identiteedi ja immigratsiooni teemadel. Parempoolsete parteide toetus on teinud Saksamaal pärast rändekriisi puhkemist suure kasvu.

De Maizière` väidab, et üksmeel rahvakultuuri põhiväärtuste osas aitab kaasa integratsioonile ja ühtsuse loomisele, lisades, et mõned välja pakutud punktid ei ole läbiräägitavad.

«Selle alla käib vastastikune austus ja seaduse võim usu üle,» teatas siseminister. «Me jääme osaks lääne ühiskonnast, uhketeks eurooplasteks ja valgustatud patriootideks.»

Siseministri plaan hõlmab rahvuslikku suhtumist, haridust, sporti ja kunsti. Nende seas on Bach, Goethe, ning traditsioonid nagu karnevalid ja pärimusfestivalid.

Rändekriis ja Islamiriigiga seotud terrorirünnakud on kasvatanud hirmu islamiäärmuslase leviku ees, kuid de Maizière rõhutas, et kõik religioonid on liim ühiskonna tarbeks. «Nii kristlikus kirikus, sünagoogis kui mošees,» lisas ta.

«Meie riiki on kujundanud kristlus. Me elame usulises rahus. Ning selle alus on seaduse absoluutne võim kõikide usuliste seaduste üle,» teatas de Maizière.

Siseministri manifest on osa Saksa kantsler Angela Merkeli valimisprogrammist, et tagada Kristlikele Demokraatidele septembris neljas järjestikune valimisvõit.

Kriitikute sõnul üritatakse sellega migrantidele saksa kultuuri peale suruda ja teha see domineerivaks kultuuriks.

Sotsiaaldemokraatide asejuhi Ralf Stegneri sõnul on tegu odava katsega parempopulistide sabas sörkida.

Ka perempopulistlik AfD on programmi hukka mõistnud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles