Saudi Araabia kaitseminister välistas leppimise Iraaniga (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia asekroonprints ja kaitseminister Mohammed bin Salman 11. aprillil Ar-Riyadis.
Saudi Araabia asekroonprints ja kaitseminister Mohammed bin Salman 11. aprillil Ar-Riyadis. Foto: Reuters/ScanPix

Saudi Araabia

Saudi Araabia mõjuvõimas asekroonprints, kaitseminister Mohammed bin Salman välistas teisipäeval leppimise Iraaniga, kes tahab tema sõnul islamimaailmas domineerida.

Mohammed bin Salman ütles teleusutluses MBC-le, et kuningriik suudab välja kannatada pika sõja Jeemenis, kus Ar-Riyad toetab president Abedrabbo Mansour Hadile lojaalseid vägesid Iraani toetusega šiiamässuliste vastu.

"Kuidas peaksime me läbi saama režiimiga, millel on äärmuslik ideoloogia...ja sügav soov domineerida islamimaailmas ning levitada šiiausku?" küsis asekroonprints.

Sunniitliku Saudi Araabia pikaajalised süüdistused Iraani aadressil piirkonnas sekkumise teemal on leidnud alates jaanuarist USA presidendi Donald Trumpi näol vastutulelikuma kuulaja.

Lähis-Ida suurimal šiitlikul ja sunniitlikul jõukeskusel puuduvad diplomaatilised suhted ning nad tülitsevad terve rea teemade pärast, mille seas on sõjad Süürias ja Jeemenis.

Prints Mohammedi sõnul puuduvad "lähenemispunktid" Teheraniga, kelle peamine eesmärk on kuningriigi kahjustamine.

Saudi liidrid süüdistavad islamivabariiki regulaarselt regionaalsete konfliktide õhutamises šiitlike liikumiste toetamise teel Süürias, Iraagis, Bahreinis ja Jeemenis.

Teheran on süüdistused tagasi lükanud ja ütleb, et hoopis Ar-Riyad toetab islamistlikke äärmusrühmitusi.

Saudi kaitseministri sõnul pole Iraan Saudi Araabia vastu kunagi siiralt käitunud ning kõik selle lepituskatsed on olnud "komöödiad".

31-aastane kroonprints on tõusnud viimasel kahel aastal kuningriigi üheks mõjuvõimsamaks isikuks. Ta on kaitseminister, juhib riigi tähtsamat majanduspoliitikat koordineerivat organit ning on mullu aprillis avaldatud kuningriigi majanduse mitmekesistamise plaani peamine eestvedaja.

Saudi Araabia sekkus Jeemeni konflikti 2015. aasta märtsis ning on sestsaadik viinud riigis läbi õhurünnakute kampaaniat šiiamässuliste huthide ja nende liitlaste vastu.

"Huthisid ja nende liitlasi on võimalik välja juurida päevadega, aga selle hind oleks tuhanded surnud sõdurid meie poolel ning liiga suured kaotused Jeemeni tsiviilisikute seas," lausus asekroonprints.

Tema sõnul on "pikk sõda" Saudi Araabia huvides, sest koalitsioonil on relvatarnete ja rahastuse osas eelis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles