Fotod: video: Moskvas Punasel väljakul toimus võidupüha paraad (17)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva Punasel väljakul toimus täna võidupüha sõjaväeparaad, millega tähistatati 72 aasta möödumist Nõukogude Liidu võidust Natsi-Saksamaa üle Teises maailmasõjas.

Paraad algas Moskva aja järgi kell kümme (Eesti aja järgi samuti kell kümme).

Paraadil osalesid 10 001 sõjaväelast, 114 ühikust sõjavarustust ning 72 õhusõidukit. Peaaegu kõik piloodid on olnud Süürias, kinnitas Vene õhujõudude juhataja kindral Viktor Bondarev riiklikule telekanalile Rossija 24.

«See aasta on eriline, sest peaaegu kõik võidupühal üle Punase väljaku lendavad piloodid on osalenud Süüria-operatsioonil, ka on kõik nad saanud ka sõjaväekohustuste täitmise eest riikliku autasu,» lisas Bondarev.

Ka näitab õhuvägi laiemale publikule hävitajaid SU-30SM, mida venelased kasutasidki esmakordselt Süürias.

Lisaks demonstreeriti paraadil värskelt välja arendatud õhutõrje raketikompleksi Tor-M2D2 ning õhutõrjeraketikompleks Pantsir-SA, mis mõlemad on mõeldud kasutamiseks Arktikas. Varustuse tunneb ära helehalli värvi järgi.

Üritusest võtsid osa 210 naissõjaväelast, seda on poole rohkem kui mullu. Debüüdi tegid noorteliikumise Junarmija 11- kuni 18-aastased liikmed.

Lääneriikide liidrid loobusid üle-eelmisel aastal Teise maailmasõja lõpu tähistamisest Moskvas seoses Ukraina konfliktiga, jättes Vene riigipea Vladimir Putini Hiina, Kuuba ja teiste Moskva-sõbralike riikide liidrite seltsi.

Teine maailmasõda lõppes Euroopas 8. mail 1945, kui hakkas kehtima Saksamaa tingimusteta kapituleerumisakt. Euroopas tähistatakse Teise maailmasõja lõppu 8. mail. Venemaal tähistatakse võidupüha päev hiljem, 9. mail.



ALATI ILUS ILM

Eile oli Moskvas null kraadi õhusooja ning sadas lörtsi. Ilmaennustuse kohaselt peaks täna sama ilm olema, kuid nagu paraadi ülekandest näeb, on taevas pilvine, kuid sademeid sealt ei tule. Üleeile paraadiproovi ajal paistis korraks ka päike.

Deutsche Welle kirjutas, et Vene õhuvägede pilvetõrje on laialt teada: vihm sajab enne kesklinna jõudmist maha, sest transpordilennukitelt puistatakse pilve reagente, näiteks hõbejodiidi kristalle.

Meteoroloogid pole Vene võimude tegevus lõplikult ei veena: avaldatud sellekohaste uuringute autorid on reeglina järeldanud, et ilma mõjutamiseks pole inimestel just palju vahendeid käepärast.

Kahtlemata sõltub tulemus sellest, kui palju algatusse energiat panustatakse, kuid isegi parimal juhul on efekt lokaalne.

Varasemad katsed juhtida vihmapilved vett vajavate põldude kohale, pole erilisi tulemusi andnud. Ka pole õnnestunud rahesaju külvavat kahju ennetustegevusega vähendada.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles