Kliimaleppe saatus selgub täna Valge Maja roosiaias (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimalepet pooldavad protestijad sel nädalal Washingtonis Valge Maja ees.
Kliimalepet pooldavad protestijad sel nädalal Washingtonis Valge Maja ees. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile õhtul, et teeb oma otsuse Ühendriikide osaluse kohta Pariisi kliimaleppes teatavaks täna kell 22 Eesti aja järgi.

«Ma teatan oma otsusest Pariisi leppe kohta neljapäeval kell 3.00 pärast lõunat Valge Maja roosiaias. TEEME AMEERIKA TAAS SUUREKS!» kordas ta Twitteri postituses oma kampaaniaaegset populistlikku loosungit.

Trump ei ole öelnud, kummale poole ta kaldub, kuid USA meedia andmeil on taandumine leppest tõenäoline.

Ühendriikide ajakirjandus teatas eile riigi lahkumisest Pariisi kliimaleppest vaid kaks aastat pärast selle allkirjastamist.

Uudistekanalitele Axios ja CNN teatasid sellest kaks anonüümsust palunud allikat. Nende sõnul kaalutakse lahkulöömise üksikasju töörühmas, kuhu kuulub ka USA keskkonnakaitseagentuuri (EPA) juht Scott Pruitt.

Allikate sõnul kaalub rühm, kas Ühendriigid peaksid lahkuma leppest ametliku kolm aastat kestva protsessi kaudu või taanduma ÜRO kliimamuutuste leppest, mis oleks kiirem ja äärmuslikum viis.

USA süsihappegaasi emissioon on Hiina järel maailma suuruselt teine. Eelmise presidendi Barack Obama allkirjastatud Pariisi lepe kohustab Ühendriike kärpima kasvuhoonegaaside emissiooni 2025. aastaks 2005. aastaga võrreldes 26-28 protsenti.

Uurijate sõnul kiirendaks Ühendriikide kõrvalejäämine kliimamuutusi, kuid ei lammutaks lepet.

Praegu on ainsad Pariisi kliimaleppega mitteühinenud ÜRO riigid Nicaragua ja Süüria.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles