Washington saadab Euroopasse kuulsad pikamaapommitajad (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommitaja B-52.
Pommitaja B-52. Foto: SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriigid läkitavad juunis üle kogu Euroopa toimuvate NATO ühendharjutuste raames Suurbritanniasse pikamaapommitajad B-52 Stratofortress koos 800 õhuväelasega.

Tuumavõimekusega lennukid osalevad manöövritel, mis toimuvad Läänemerel ning Venemaa piiril mitmete NATO riikidega. Ehkki õppused olid juba varem ette kavandatud, võib lennukite lähetamist näha Washingtoni-poolse märgina ajal, mil paljud Euroopa liitlased on seadnud küsimärgi alla president Donald Trumpi nägemuse riigi globaalsest rollist.

«Treeningud koos liitlaste ja ühispartneritega aitavad Ameerika õhuvägedel ehitada kestvaid sidemeid, mis on vajalikud seismaks silmitsi terve rea globaalsete väljakutsetega,» seisab õhuväe pressiteates.

B-52 on üks vanimaid mudeleid Ühendriikide lennuväes ning see võeti teenistusse 1950ndatel aastatel külma sõja haripunktis. Need disainiti kõrgelt lendavate pikamaapommitajatena, mis suudaksid anda lööke sügavale Nõukogude Liidu sisemaale.

Uusim B-52 mudel jõudis kasutusse aastal 1962 ning see muutus legendaarseks tänu oma osalusele Stanley Kubricku 1964. aasta filmis «Dr. Strangelove».

Pärast külma sõja lõppu on mudelit tublisti modifitseeritud ning lisatud elektroonilised sensorid ning täpsusraketid. Ametlike andmete järgi suudab iga B-52 kanda kuni umbes 31 tonni pomme ja rakette. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles