Põhja-Korea vabastas sunnitööle määratud Ameerika üliõpilase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Warmbier.
Otto Warmbier. Foto: Jon Chol Jin/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide välisminister Rex Tillerson teatas, et Põhja-Korea lasi vabadusse USA tudengi Otto Warmbieri, kellele määrati väidetava riigivastase tegevuse eest 15 aastat sunnitööd.

Tillerson lausus, et Warmbier on juba teel tagasi kodumaale, kus kohtub oma pereliikmetega. Avalduses ütles ta, et korralduse tudengi vabastamise algatamiseks andis president Donald Trump isiklikult. Uudis saabus samal ajal, kui endine korvpalliliiga NBA täht Dennis Rodman teatas – ta plaanib diktatuuririiki uuesti külastada. Pole teada, kas need kaks uudist on omavahel seotud. 

Ajaleht Washington Posti andmeil teatas Warmbieri isa, et tema poeg on koomas. Väidetavalt nakatus ameeriklane kohe pärast kohtuprotsessi botulismiga. 

Otto Warmbier kohtusaalis. Foto: AFP/Scanpix
Otto Warmbier kohtusaalis. Foto: AFP/Scanpix Foto: KCNA/AFP

Virginia ülikoolist pärit Warmbier arreteeriti aasta hakul Pyongjangi lennujaamas. Märtsis mõisteti tema üle kohut ja ta tunnistas videoülekandes pisarsilmi, et oli üritanud varastada Põhja-Korea propagandaloosungit.  

Jätkuvalt on Põhja-Koreas vangis kolm Ühendriikide kodanikku: 62-aastane Korea-Ameerika misjonär Kim Dong-chul, Korea-Ameerika professor Kim Sang-duk ehk Tony Kim ja ülikooliprofessor Kim Hak-song.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles