Põhja-Rootsi mägedesse ilmub Trooja põder

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visioon hiiglaslikust põdrakujust Lapimaal Vithatteni mäe otsas. Sissepääsuks on põdra suu juures oleva puu sees asuv lift.
Visioon hiiglaslikust põdrakujust Lapimaal Vithatteni mäe otsas. Sissepääsuks on põdra suu juures oleva puu sees asuv lift. Foto: Repro

Tallinna lahte kerkiva Kalevipoja süles olev laevuke ei mahuta isegi kohvikut, aga Rootsis valmib peagi puust hiidpõder, mille kõhus saab kuulata kontserti või pidada konverentsi.


Maailma suurim põder peaks täies hiilguses Põhja-Rootsi Vithatteni mäel kõrguma 2010. aastal. Üleni puidust ja seest õõnsana Trooja hobust meenutavat elukat kutsutakse kohalikus dialektis Stoorn – Suur. 45 meetri kõrgusena väärib see oma nime igati.


Põder püstitatakse koos hiiglasliku männipuuga, mille lehti loom napsab, kirjeldab ettevõtmise kodulehekülg. Olles tõusnud 510 meetri kõrgusele Vithatteni mäe tippu, saab männi tüves oleva liftiga 35 meetri kõrgusele põdra suhu. Hammaste ja kurgumandlite vahel on vastuvõturuum, eluka kaelaosas  restoran.


Kõhu kolmele korrusele mahuvad kontserdisaal 350 inimesele, näituse- ja konverentsiruumid. Korruste vahel liikumine käib põdra jalgades olevat keerdtreppi pidi või liftidega. Sarvede tipus on väliterrassiga kohvik, millest avaneb vaade mägedele ja orgudele, ning isegi meri peaks kätte paistma.


Sarvedega turismiatraktsioon


Projekti kodulehel kõrvutatakse puupõtra teiste maailmakuulsate ehitistega. Vabadussambast ja Pisa tornist on elukas väiksem, ent Louvre’i püramiidist ja Brandenburgi väravast kõvasti kopsakam.


Idee autor, turismiettevõtja Thorbjörn Holmlund loodab oma põdrast kogu maailmas tähelepanu köitvat turismiatraktsiooni ja rahvuslikku sümbolit. «Meil on siin nii palju pakkuda: meie juustud, Lapimaa kuld ja veel palju muud. Ma arvan, et Stoorn aitab kohale meelitada palju välismaa turiste,» ütles Holmlund ingliskeelse Rootsi ajalehe The Local vahendusel.


Svansale looduskeskuse omanik Holmlund on ökoturismiga tegelenud alates 1996. aastast. Korraldades lõputult safareid, et näidata turistidele metsakuningat tema loomulikus keskkonnas, tekkis tal üheksakümnendate aastate lõpus idee hiiglasuure põdra kujulisest turismikeskusest.


Kuna Holmlundi suur põder hakkab seisma esijalgadega ühes ja tagajalgadega teises maakonnas, eksles projekt aastaid bürokraatia miiniväljal. Ametkonnad kaalusid kaua, kuidas selline monstrum maastikupildile mõjub.


Eelmise aasta lõpuks andsid nii Västerbotteni kui Norrbotteni maakond lõpuks ehitusloa. Pärast aastaid ootamist tuli see Holmlundile suisa šokina. «On olnud palju päevi, kus olen olnud lähedal pisaratele, kuid täna ei suuda ma peale naermise midagi muud teha,» ütles ta toona The Localile.


Miljonid kohaliku elu heaks


Tänavu juunis sai joonde aetud ka tervisekaitse- ja ohutusnõuetesse puutuv. Eesti rahas ligi 90 miljonit maksev ehitus peaks algama selle aasta lõpus. Kogu raha tuleb erakätest. Projekti autorid rõhutavad selle tähtsust ka ümbritsevale puidutööstusele, sest kogu ehitusmaterjal on kohalik.

Uhkete kõverate seintega puitinterjööriga konverentsikeskuse ja glamuurse restorani kõrval kavatseb Holmlund pakkuda ka seiklusturismi. Põhja-Rootsi metsadesse oodatakse lumesaani-safaritele, koerarakendiga sõitma, matkama, kalastama ja jahti pidama nii oma maa inimesi kui ka välisturiste.

Inimmõistuse viljad


•    Korvmaja USAs – korve tootva Longabergeri kompanii asutaja Dave Longaberger unistas kaua korvikujulisest majast.  Ideed peeti hullumeelseks, kuid 1997 oli piknikukorvist kontorihoone Ohios valmis.
•    Klaverimaja Hiinas – hiljuti Hiinas Anhui provintsis valminud ehitis kujutab musta klaverit ja sellele naalduvat klaasist viiulit. Hoone sees on näitus piirkonna arengust ja tulevikuperspektiividest.
•    Elevantmaja USAs – Victoria ajastu lõpul New Jerseys ehitatud kuue korruseline Lucy on maailma suurim elevant. 90 tonni kaaluvas tinast ja puidust rajatises on praegu kingipood.
•    Kõver maja Poolas – arhitekte inspireerisid Sopoti linna imehoonet plaanima erinevad joonistused. Nüüd on see Poola pildistatumaid maju.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles