Venemaa ähvardab vastata nõukogude mälestusmärkide mahavõtmisele Poolas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaarmee kindrali Ivan Tšernjahovski soditud monument Poolas  Pieniężnos. Pilt on tehtud 2014. aastal.
Punaarmee kindrali Ivan Tšernjahovski soditud monument Poolas Pieniężnos. Pilt on tehtud 2014. aastal. Foto: Sergei Medvedev/ITAR-TASS/SCANPIX

Venemaa kavatseb vastata nõukogude mälestusmärkide mahavõtmisele Poolas asümeetriliselt, edastas Vene välisministeeriumi pressiosakond täna.

Ministeeriumi teatel peaks Poola võimud andma endale aru, et nende ebasõbralik käitumine mälestusvaldkonnas ei jää vastuseta. «Poola suhtes rakendatakse kohaseid vastumeetmeid, millel võib olla asümeetriline iseloom,» seisis ministeeriumi avalduses.

Föderatsiooninõukogu väliskomisjoni aseesimees Vladimir Džabarov ütles, et üks tõenäoline vastumeede on nõukogude mälestusmärkide mahavõtmise seaduse autoritele isiklike piirangute kehtestamine ning Venemaa ja Poola piirkondade majandussuhete peatamine.

Kohaliku meedia teatel kavatseb Venemaa lähiajal teema tõstatada Sõltumatute Riikide Ühenduses (SRÜs) ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) parlamentaarses assamblees. Mõne senaatori arvates peaks Venemaa saatma pöördumised ka Euroopa parlamentidesse.

Poola seim võttis kommunismi levitamise keelamise seaduse muudatused vastu juuni lõpus. Muudatuste kohaselt on kohalikel võimudel õigus kommunismiaja mälestusmärgid maha võtta.

Poola väljaanne wPolityce kirjutab, et seadus ei laiene mälestusmärkidele, mis ei ole nähtud ette avalikuks vaatamiseks ja asuvad kalmistutel. Ka ei puuduta see hariduslikult või kultuuriliselt tähtsaid mälestusmärke.

Muudatused laiendavad aga 2015. aastal vastu võetud kommunismi levitamist keelava seaduse kohaldamisala. Poola raadio teatel suutis seim toona tuvastada 1300 kommunismile viitavat tänavanime, samas ei sätestatud mälestusmärkide ja -tahvlite mahavõtmist.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles