Prantsuse siseminister: kolmandik võimalikest terroristidest on vaimuhaiged (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussipeatus, kuhu psüühikahäiretega prantslane eile kihutas.
Bussipeatus, kuhu psüühikahäiretega prantslane eile kihutas. Foto: PHILIPPE LAURENSON/REUTERS/Scanpix

Pea kolmandik Prantsusmaa arvatavate terroristide jälgimisnimekirja lisatud inimestest on psüühikahäiretega, ütles siseminister Gerard Collomb. 

Eile kihutas vaimuhaige mees autoga kahte bussipeatusesse. Hukkus üks inimene ja tõsiselt sai vigastada veel teinegi. Esialgu kahtlustati, et tegu oli järjekordse terrorirünnakuga, sest juhtunu oli sarnane teistele Euroopat kimbutanud rünnakutele, kus tapmismasinaks on valitud just sõiduk.

Uurijad tegid siiski kindlaks, et sõiduki juhil polnud sidemeid terroristidega ja 35-aastane prantslane, kellel oli autos üks raamat filosoofiast ja teine islamist, kannatas psüühikahäirete all.

Collombi sõnul ongi umbes kolmandik 17 400 luureteenistuse jälgimise all olevast arvatavast radikaalist vaimselt ebastaiilne. Minister soovibki seetõttu asuda nõu pidama psühhiaatriahaiglatega, et tuvastada patsiendid, kes võiksid endast ohtu kujutada.

«Isikuandmete puutumatus on muidugi püha, kuid samal ajal peame leidma viisi, kuidas vältida rünnakuid, mille raskete häirete all kannatavad inimesed toime võivad panna,» ütles Collombe uudistekanalile BFMTV.

Julgeolekueksperdid on ammu hoiatanud, et džihadistide rünnakute ülekajastamine võib innustada vaimuhaigeid nende vägivalda kopeerima.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles