Tuntud Ühendriikide rassist andis end politseile üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christopher Cantwell.
Christopher Cantwell. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides andis end vabatahtlikult politseile üle tuntud valgenahaliste ülevõimu eest võitleja Christopher Cantwell, keda võimud kahe nädala eest Virginias peetud tõrvikurongkäiguga seoses taga otsisid.

Cantwell ja tema mõttekaaslased pidasid marssi Virginia ülikooli juures, hüüdes loosungeid nagu «Juudid ei asenda meid» ja «Valged elud loevad». Nad avaldasid meelt võimude plaani vastu eemaldada lähedalasuvast pargist lõunaosariikide kindrali Robert E. Lee monument.

Samuti skandeerisid nad «Veri ja muld», mis on tõlge natside loosungist «Blut und Boden». Viimase all peeti silmas, et ainult veresidemed annavad inimesele õiguse kuuluda rahva hulka.

Politsei heitis mehele ette pisargaasi ebaseaduslikku kasutamist, samuti tahtlikku kehavigastuse tekitamist söövitava ainega. Cantwell ütleb nüüd, et kasutas gaasi enesekaitseks, kui rongkäiku sekkusid vastumeeleavaldajad. 

«Teises käes oli mul taskulamp. Teine variant peale pisargaasi oleks olnud murda selle tüübi hambad. Ja ma ei tahtnud seda teha. Tahtsin ainult, et ta mulle viga ei teeks,» lausus Cantwell intervjuus New York Timesile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles