Tai ekspeaminister põgenes vangistuse vältimiseks riigist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai endine peaminister Yingluck Shinawatra.
Tai endine peaminister Yingluck Shinawatra. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Tai ekspeaminister Yingluck Shinawatra põgenes partei vanemametniku teatel enne kohtuotsuse väljakuulutamist riigist, et vältida teda ähvardanud kümne aasta pikkust vanglakaristust.

Tuhanded toetajad ootasid koidikust alates kohtuhoone juures, et näha ametist vabastatud valitsusjuhti. Partei vanemametnik ütles aga AFP-le, et kõige tõenäolisemalt on ta nüüdseks juba Singapuris.

Yingluck Shinawatra toetajad Bangkokis ülemkohtu hoone juures. Foto: JORGE SILVA/REUTERS/SCANPIX
Yingluck Shinawatra toetajad Bangkokis ülemkohtu hoone juures. Foto: JORGE SILVA/REUTERS/SCANPIX Foto: JORGE SILVA/REUTERS

Lisaks Yingluckile elab eksiilis ka tema vend Thaksin, mis tõmbab perekonna poliitilistele ambitsioonidele lõplikult kriipsu peale.

Tai on sügavalt lõhestatud Shinawatrate perekonna ja nende peamiselt maapiirkondadest pärit toetajate ning kuningapere toetajatest sõjaväelise eliidi vahel, kes keelduvad võimu demokraatlikule valitsusele loovutamast.

Yinglucki valitsus eemaldati võimult 2014. aastal sõjalise riigipöörde käigus.

Dramaatilise arengu käigus loobus Yingluck osalemast kohtuistungil, mis oleks võinud talle tuua kümne aasta pikkuse vanglakaristuse ja eluaegse poliitilise keelu.

«Tema advokaat ütles, et ta on haigestunud ja palus kohtuotsuse teatavaks tegemist edasi lükata. Kohus seda aga ei usu ning otsustas väljastada arreteerimiskäsu,» sõnas peakohtunik Cheep Chulamon.

Mõned tunnid hiljem mõisteti korruptsioonisüüdistuste alusel 42 aastaks vangi ka Yinglucki valitsuse endine minister.

Tai huntapealik Prayut Chan-O-Cha väitis, et ei ole Yinglucki asukohast teadlik, kuid käskis piirivalvel piiripunktides lisajõudu rakendada. Prayuti parem käsi Prawit Wongsuwon arvas aga, et Yingluck võis põgeneda Kambodža kaudu.

Anonüümsust palunud Shinawatratele lojaalse partei allika sõnul lahkus Yingluck Taist kolmapäeval, lisades, et tõenäoliselt ei saanud ta selleks sõjaväelt luba.

Politseipatrull Bangkoki kohtuhoone lähedal. Foto: Li Mangmang/imago/Xinhua/Scanpix
Politseipatrull Bangkoki kohtuhoone lähedal. Foto: Li Mangmang/imago/Xinhua/Scanpix Foto: Li Mangmang/imago/Xinhua

Yinglucki vend ja kunagine peaminister Thaksin Shinawatra põgenes Taist 2008. aastal, enne kui ta jõuti pistiseandmises kaheks aastaks vangi mõista.

Endine telekommunikatsioonihiid, kellele kuulus vahepeal ka Manchester City jalgpallimeeskond, ei ole sellest ajast saati riiki naasnud ning valitsus on ta passi kehtetuks kuulutanud.

Arvatakse, et nüüd kasutab ta oma erinevate kodude vahel Dubais, Londonis, Hong Kongis ja Singapuris reisimiseks Montenegro passi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles