USA õhulöögis Pakistanile sai surma 20 inimest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon Predator Lõuna-Afganistanis Kandahari kohal.
USA droon Predator Lõuna-Afganistanis Kandahari kohal. Foto: SCANPIX

Pakistani-Afganistani piirialal asuvas rahutus Põhja-Waziristani provintsis toimunud USA õhurünnakus sai kohalike ametnike kinnitusel surma vähemalt 20 inimest.

Anonüümseks jääda soovinud allikate kinnitusel tulistati USA mehitama luurelennukitelt vähemalt neli raketti, mis tabasid hoonet Spinwami asulas. Ohvrite isikuid polnud õnnestunud veel kindlaks teha, kuid kinnitamata andmetel kuulus maja mässuliste liidrile Hafiz Gul Bahadurile, teatas BBC.

Piirkonda, kus USA õhurünnakuid läbi viib, peetakse Talibani, terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu.

Kuigi Ühendriigid droonirünnakuid ametlikult ei kinnita, on USA sõjavägi ja Luure Keskagentuur ainsad jõud, mis piirkonnas lennukeid kasutavad. Ka on USA ametnikud kinnitanud, et operatsioonides on tapetud mitu kõrget islamivõitlejate liidrit, teiste seas Pakistani Talibani juht Baitullah Mehsud. Ka kinnitab USA, et sel moel õnnestub kaitsta Afganistanis teenivaid liitlasvägesid.

Pakistan on USA õhurünnakud hukka mõistnud ning Islamabadi kinnitusel ei saa Ühendriikide piiriüleseid rünnakuid Pakistani territooriumil kuidagi õigustada.

Eile teatas Pakistani armee ülemjuhataja kindral Ashfaq Pervez Kayani USA staabiülemate ühendkomitee esimehele admiral Mike Mullenile, et Ühendriikide droonirünnakud raskendavad Pakistani võitlust mässuliste võitlejatega.

Mullen süüdistas Pakistani julgeolekujõude aga sidemetes Afganistanis tegutsevate võitlejatega. Seejuures viitas Mullen konkreetselt Pakistani luureametile ISI, millel on tema sõnul sidemed Afganistanis USA ja teiste koalitsioonivägede sõdureid ründava Jalauddin Haqqani mässuliste võrgustikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles