Mikser: Ukraina lähenemine Euroopa Liidule on meie kõigi huvides (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Sven Mikser.
Välisminister Sven Mikser. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Välisminister Sven Mikser kinnitas teisipäeval Kiievis Ukraina presidendi Petro Porošenkoga kohtudes Eesti jätkuvat toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning rõhutas, et Ukraina lähenemine Euroopa Liidule on kõigi huvides.

«Venemaa agressioon Ida-Ukrainas jätkub, kuid nii Eesti kui ka Euroopa Liit seisavad kindlalt Ukraina eest,» rõhutas Eesti välisminister.

«Kuni Ukraina territoriaalset terviklikkust ei ole taastatud, sõjategevus Ida-Ukrainas ja Krimmi ebaseaduslik anneksioon kestab, peab Lääs jätkama ühtse ja põhimõttekindla poliitikaga, sealhulgas Venemaale kehtestatud sanktsioonidega,» kinnitas Mikser välisministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

Mikseri sõnul on samuti oluline, et OSCE vaatlejate turvaline ligipääs kogu konfliktipiirkonda oleks tagatud.

Mikser tervitas Ukraina ja Euroopa Liidu vahelise assotsieerimislepingu äsjast jõustumist, mis näitab tema sõnul ELi kindlat soovi süvendada poliitilist ja majanduskoostööd Ukrainaga.

«Ukraina lähenemine Euroopa Liidule on meie kõigi huvides ning oluline on seda rada pidi edasi liikuda,» ütles välisminister. «Nüüd tuleb keskenduda lepingu elluviimisele, mis tähendab muuhulgas mahukaid reforme, ning kasutada maksimaalselt lepinguga avanevaid võimalusi,» rõhutas Mikser.

Välisminister toonitas esmajoones võitlust korruptsiooniga, ettevõtluskliima parandamist ja kohtusüsteemi töö tõhustamist.

Novembris Brüsselis toimuvast Idapartnerluse tippkohtumisest rääkides kinnitas Mikser, et Idapartnerlus on Eesti eesistumise prioriteet.

«ELi eesistumine annab meile võimaluse hoida idapartnerlust Euroopa Liidu poliitilise tähelepanu all. Peame Idapartnerluse tippkohtumist kasutama ühise poliitilise pühendumise kinnitamiseks ning konkreetsete sammude planeerimiseks, mis innustaksid kõiki meie idapartnereid reformidega edasi minema ja seeläbi ka Euroopa Liidule lähenema,» ütles välisminister.

Mikseril on kavas kohtumised ka Ukraina peaministri Volodõmõr Groismaniga ja välisminister Pavlo Klimkiniga. Samuti esineb ta Idapartnerluse meediakonverentsil, mis on üks neljast Idapartnerluse tippkohtumise kõrvalüritusest Eesti eesistumise ajal.

Kohtumisel kinnitasid välisminister Mikser ja president Porošenko kahe riigi häid suhteid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles