Trump tahab Prantsusmaa eeskujul sõjaväeparaadi korraldada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Emmanuel Macron
Donald Trump ja Emmanuel Macron Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump teatas eile, et plaanib tähistada järgmise aasta iseseisvuspäeva sõjaväeparaadiga Washingtonis, vahendab Politico.

Juulis Pariisis Bastille`i päeva paraadi jälginud Trump mälestas sellega saja aasta möödumist USA astumisest Esimesse maailmasõtta. Nähtavasti avaldasid USA riigipeale mööda Champs-Élysées`d paradeerinud tankid, raketiheitjad, sõjaväelennukid ja -kopterid sügavat muljet.

«Ma arvan, et [sõjaväeparaad] oli Prantsusmaale ja Prantsuse vaimule suur asi,» sõnas Trump eile Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga New Yorgis kohtudes. «Ja inimesed ei tea, millised suured sõdalased Prantsusmaal on olnud, aga kui sa näed seda ja kõiki neid võite, siis oli see suur asi.»

«Ja suuresti selle tõttu, millele ma tunnistajaks olin, võime ka ise neljandal juulil midagi sellist Washingtonis Pennsylvania avenüül ette võtta, kui ma teie nõusoleku saan,» jätkas Trump Macroni poole žeste tehes. «Ma ei tea. Me peaksime üritama seda üle trumbata, kuid meist lendasid üle nii paljud lennukid ja seal oli palju sõjaväevõimekust ning seda oli nii ilus vaadata.»

«See oli tõesti nii hästi korraldatud. Kuid ma tulin tagasi ja minu esimene reaktsioon oli: «Ma arvan, et me peame ka ise midagi sellist tegema»,» lisas Trump. «Seega me mõtleme neljandale juulile, Pennsylvania avenüüle, et teha tõeliselt suurepärane paraad oma sõjalise võimekuse näitamiseks.»

President lisas, et Ühendriigid kulutavad sõjaväele 700 miljardit dollarit rohkem kui eales varem, vihjates tõenäoliselt 700 miljardi dollari suurusele kaitseelarvele, mis oli Senatis lugemisel.

Trump märkis lõbusalt, et Prantsusmaa jaoks on see suurepärane uudis, «sest me oleme sõbrad».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles