Saksa venelased panustavad AfD häältesaaki (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD üks juhtfiguure Frauke Petry andis hääle Leipzigi linnas.
AfD üks juhtfiguure Frauke Petry andis hääle Leipzigi linnas. Foto: SEBASTIAN WILLNOW/AFP/Scanpix

Vene vähemus annab olulise panuse, et muuta parempopulistlik AfD kolmandaks suurimaks parteiks Saksamaal, vahendab The Guardian.

Saksamaal elab hinnanguliselt 1,4 kuni 4 miljonit vene keelt emakeelena kõnelevat inimest. Kuid Saksa peavoolu jaoks on nad suuresti unustatud.

Peavooluparteide asemel on nad aga asunud tugevalt parempopulistliku Alternative für Deutschlandi (AfD) seljatagust toetama, moodustades olulise osa partei häältesaagist, mis võib neile juba täna Liidupäeva uksed valla päästa.

Nimelt on AfD ainus partei, mis on teadlikult üritanud venelaste hääli püüda, trükkides näiteks juba enne kohalikke valimisi Berliinis venekeelseid lendlehti.

Lisaks korraldas partei natsionalistliku suuna esindaja augustis Magdeburgi linnas «Vene konverentsi», kus esinejad hoiatasid islami invasiooni eest ja kiitsid Vladimir Putinit.

«Ma saan aru, miks need inimesed tahavad Saksamaale tulla,» sõnas Berliinis õena töötav Olga Vitlif asüülitahtjate kohta. «Kuid ma ei tunne mingit solidaarsust nendega, kes tulevad siia illegaalselt.»

Vitlifi sõnul ei vormi paljude Saksa venelaste otsuseid mitte võõraviha, vaid kogemus, mille kaudu integratsiooni raskusi hinnata: «Me oleme näinud omal käel, kui poliitiliselt ebastabiilseks võib riik erinevaid rahvusi kokku segades muutuda.»

Tema, nagu paljud teisedki, politiseerus 2015. aasta põgenikekriisi ajal, ning on sellest ajast olnud AfD-ga seotud.

Lisaks on paljude venekeelsete elanike jaoks sümpaatne punkt AfD platvormis lõpetada Venemaale kehtestatud sanktsioonid.

Boriss Nemtsovi fondi korraldatud uuringust selgus, et skeptilisus Saksa peavoolumeedia ja -poliitika suhtes on kohalike venelaste seas üsna levinud.

Nimelt usaldab enamus neist rohkem Vene allikaid kui Saksa meediat, isegi, kui nad valdavad hästi mõlemat keelt.

Ehhki enamik vastanutest väitis, et hindavad Saksamaa demokraatiat kõrgemalt kui Venemaa oma, olid toetusnäitajad vanemate inimeste seas märgatavalt kõrgemad kui noorte hulgas.

Mõistet «Saksamaa venelased» kasutatakse sageli laiemalt Ida-Euroopast ja endistest Kesk-Aasia Nõukogude Liidu riikidest pärit sisserändajate tähistamiseks.

Allolevast videost võib näha Baden-Württembergi liidumaal asuvas Pforzheimi linnas toimunud AfD koosolekut, kus oma vaateid tutvustab Kasahstanis sündinud kandidaat.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles