Põhja-Korea sunnitöölised töötasid Taani sõjalaeval (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea noorte ja tööliste meeleavaldus ÜRO sanktsioonide vastu.
Põhja-Korea noorte ja tööliste meeleavaldus ÜRO sanktsioonide vastu. Foto: STR/AFP/Scanpix

Taani kuningliku laevastiku sõjalaev ehitati osaliselt Põhja-Korea sunnitööjõudu kasutades, ilmneb ringhäälingujaama DR2 ja väljaande Information värsketest teadaannetest.

Teadete kohaselt tellis Taani sõjavägi laeva «Lauge Koch» ehitamise Taani ettevõttelt Karstensens Skibsværft. Taani ettevõte omakorda kaasas allhanke korras Poola ettevõtte Crist, mis kasutas 2016. aasta dokumentaalfilmi kohaselt põhjakorealaste sunnitööjõudu.

RD2 ja Norra väljaanne Teknisk Ukeblad said enda valdusesse firma Crist dokumente, mis tõestavad, et Taani sõjalaeva ehitamisel tõepoolest töötasid ka põhjakorealased.

Informationi teatel toimetas Põhja-Korea riigiettevõte Rungrado General Trading Corporation 45 töölist Poola, et määrata nad tegevaks erinevate laevaehitusprojektide juures, nende seas ka «Lauge Kochi» ehitamine.

ÜRO Julgeolekunõukogu on väljendanud korduvalt muret selle üle, et põhjakorealaste välismaal teenitud raha saadetakse tagasi riigi tuumaprogrammi rahastamiseks.

Väljaande Vice andmetel liigub kogu tööliste teenitud raha mitmete vahendusettevõtete kaudu otse paariariigi parteiladviku taskusse.

Taani poliitikute reaktsioon teadetele oli järsk. Kaitseminister Claus Hjort Frederiksen teatas, et kui informatsioon tõele vastab, oleks see täielik skandaal, kuid keeldus asja enne edasist uurimist kommenteerimast.

Taani endine välisminister Martin Lidegaard ütles, et juhtum on hullumeelne ja absurdne.

«Laevaehitusfirma sunnitööjõu kasutamine on juba iseenesest sügavalt problemaatiline. Ning sellele lisandub veel absurdne julgeolekuolukord, kus me võisime otseselt Põhja-Koread toetada,» sõnas Lidegaard väljaandele Information.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles