Venemaa alustas hävituslennukite tarnimist Serbiale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävituslennuk
Hävituslennuk Foto: Vida Press

Venemaa alustas esmaspäeval kuue MiG-29 hävituslennuki tarnimist Serbiale osana Moskva lubatud sõjatehnikast, mis võib süvendada pingeid Balkanil.

Esimesed kaks lennukit toimetati lahtivõetuna kohale Vene transpordilennukiga, mis maandus esmaspäeva pärastlõunal Belgradi lähedal sõjaväelennuväljal.

Kõik kuus MiG-29 lennukit tarnitakse 20. oktoobriks, mil Vene kaitseminister Sergei Šoigu teeb visiidi Belgradi.

Venemaa annab kasutatud sõjalennukid Serbiale tasuta, kuid nende remont läheb Belgradile maksma umbes 200 miljonit eurot.

Moskva on lubanud tarnida Serbiale ka 30 lahingtanki ja 30 soomukit.

Serbia president Aleksandar Vučić ütles esmaspäeval, et lisaks sõjalennukitele tugevdab riik ka oma õhutõrjevõimekust. Belgrad peab Moskvaga läbirääkimisi raketisüsteemide S-300 ostmiseks.

«Me jätkame meie vabaduse ja iseseisvuse kaitsmist,» rõhutas Vučić.

Serbia soovib astuda Euroopa Liitu, kuid Moskva poliitilise ja propagandasurve all on Belgrad libisenud pidevalt Kremli suunas. Venemaa soovib hoida Serbia ja teised Balkani riigid NATO-st ja teistest Lääne ühendustest väljas.

Serbia osaleb alliansi rahupartnerlusprogrammis.

NATO ametnik ütles Vene sõjalennukite Serbiasse saabumist kommenteerides, et «kaitsevarustus, mida NATO partnerid hangivad, on nende riikide suveräänne valik. NATO ei ole mingeid piiranguid kehtestanud».

Serbia peamine rivaal, NATO-sse kuuluv Horvaatia, kavatseb oma vananenud MiG-21 sõjalennukid välja vahetada. Võimalike variantide seas on nimetatud Iisraeli versiooni USA Lockheed Martini F-16 ja Rootsi Saab JAS-39 Gripenit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles