Jaapani peaminister: Kim Jong-il on haiglas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili vastased demonstratsioonid Lõuna-Korea pealinnas Seoulis.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili vastased demonstratsioonid Lõuna-Korea pealinnas Seoulis. Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani peaministri Taro Aso sõnul on Põhja-Korea liider Kim Jong-il tõenäoliselt haiglas, kuid langetab sellele vaatamata otsuseid.


«Kuigi tema tervislik seisund pole väga hea, on ebatõenäoline, et ta ei suuda üldse otsuseid langetada,» ütles Aso Jaapani parlamendi väliskomitee ees esinedes, vahendas Reuters.

Jaapani valitsusjuht viitas Lõuna-Korea ja USA luureallikate kogutud informatsioonile, mille kohaselt sai 66-aastane kommunistlik juht augustis ajurabanduse. Pärast seda pole Kimi enam avalikkuse ees esinemas nähtud, kuigi Põhja-Korea on üritanud vastupidist tõestada.

Aso kinnitusel on ta teadlik ka vihjetest, nagu oleks Kimi poeg palganud diktaatorile Prantsusmaalt ajukirurgi.

Põhja-Korea on kõik teated oma liidri haigusest tagasi lükanud ja reageerinud nendele «väljamõeldistele» üsna valulikult. Tänane lõunanaabrite teade solvas riigi juhtkonda sedavõrd, et Põhja-Korea ähvardas Lõuna-Korea «rusudeks muuta», vahendas AFP.

«[Seouli] nukuvalitsus peaks meelde tuletama, et meie stiilis arenenud ennetusrünnak muudab kõik rusudeks,» seisis riikliku uudisteagentuuri KCNA teates. Riigi armee nimetas seejuures oma sõjalist suutlikkust «kujuteldamatuks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles