Euroopas sureb tunni jooksul keskmiselt üks narkomaan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igas tunnis sureb üks eurooplane uimastite üledoosi tõttu, selgub Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse värskest aastaaruandest. Enamiku surmadest põhjustab heroiin.



«Meie hinnangul põhjustavad narkootikumid Euroopas 7000–8000 surma aastas,» ütles seirekeskuse direktor Wolfgang Götz uudisteportaali Euobserver teatel. «Lihtsustatult saame öelda, et iga tunni aja järel heidab üks meie kodanikest üledoosi tõttu hinge.»


Kuigi enamiku neist surmadest põhjustab heroiin, saab Götzi sõnul umbes 450 neist omistada kokaiinile ja see tendents tekitab muret. «Mõne aasta eest olime üpris optimistlikud, et narkootikumidest põhjustatud surmad vähenevad, aga enam see nii pole,» ütles ta.


Lisaks ELi 27 liikmesriigile Horvaatia, Türgi ja Norra uimastiprobleeme uurinud raporti andmetel on Euroopa populaarseim illegaalne uimasti endiselt kanep. Seda on elu jooksul tarbinud umbes 71 miljonit ehk viiendik kõigist 15–64 aastastest eurooplastest.


Raporti järgi tarbib kanepit iga päev umbes neli miljonit eurooplast, kellest paljud on noored. Siiski on ülemaailmselt kanepi tarbimine stabiliseerunud või vähenemas.


Seevastu kokaiini tarbimine on kasvuteel, seitsmes riigis – Prantsusmaal, Iirimaal, Hispaanias, Suurbritannias, Itaalias, Taanis ja Portugalis – on viimaste aastate jooksul täheldatud tarbijate tõusutendentsi. Kokaiini tarbimine on enam levinud Lääne- ja Lõuna-Euroopas, mujal on selle suhteliselt kalli mõnuaine tarbimine ja kättesaadavus üldiselt väike.


Eesti ümbruskonnas on jätkuvalt levinud amfetamiinid ja ecstasy. ELi liikmesriikide hulgas on nende tarbimine lisaks Eestile enam levinud ka Tšehhis ja Suurbritannias. Mullu tarbis amfetamiine 1,3 protsenti 15–64-aastastest eestlastest. 15–34-aastaste seas oli osakaal 2,9 protsenti. Ka ecstasy tarbimises kuulus Eesti ELi esikolmikusse.


Seirekeskusele tekitab muret noorte opioide, eeskätt heroiini süstivate narkomaanide arvu kasv Euroopas. Ka siin on Eesti halvas mõttes esirinnas. Eestis, Leedus, Austrias ja Rumeenias oli üle 40 protsendi süstijatest alla 25-aastased.


Kui enamikus ELi riikides jääb süstivate narkomaanide osakaal täiskasvanute seas enamasti ühe ja viie juhtumi vahele 1000 elaniku kohta, siis Eestis on erakordselt kõrge näitaja – 15 juhtumit 1000 elaniku kohta.


Kuigi narkootikumide üledoosi tagajärjel surnud inimeste keskmine vanus Euroopas üldiselt kasvab, on Eestis enamik narkootikumide tarbimise tagajärjel surnud narkomaane alla 25-aastased.

Uimastite tarbimine Euroopas


•    Kanepit on elu jooksul tarbinud vähemalt 71 miljonit eurooplast (22% kogu kontinendi elanikkonnast)
•    Kokaiini on tarbinud vähemalt 12 miljonit eurooplast (3,6%)
•    Amfetamiine on tarbinud peaaegu 11 miljonit eurooplast (3,3%)
•    Ecstasy’t on tarbinud umbes 9,5 miljonit inimest (2,8%)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles