Venemaa nõuab Liibüas kohest relvarahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja NATO liidrid tänasel kohtumisel Sotšis.
Venemaa ja NATO liidrid tänasel kohtumisel Sotšis. Foto: SCANPIX

Täna kohtuvad Sotšis seoses Liibüa küsimusega NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja Vene president Dimitri Medvedev.

Kremli teatel on ainus võimalus olukorra stabiliseerimiseks kohene relvarahu ja läbirääkimiste algus võitlevate poolte vahel, vahendab RIA Novosti. Kremli teatel ei tohi välisriigid läbirääkimistesse sekkuda.

Vene välisminister Sergei Lavrov rõhutas omakorda, et kohtumisel arutatakse ÜRO julgeolekunõukogu mandaadi küsimust ning kas NATO-l on üldse õigus õhurünnakuid riigis jätkata.

«See on põhjendatud NATO poolt hiljuti vastu võetud strateegilise kontseptsiooni tõttu, mis ütleb, et NATO austab rahvusvahelist õigust ja ÜRO julgeolekunõukogu tehtud otsuseid. Ja kuna NATO on võtnud enda õlule ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni 1973 täideviimise Liibüas, vahetame arvamusi selle kohta, kui rangelt rahvusvahelise õiguse norme järgitakse, mille hulgas on ka julgeolekunõukogu otsus viia ellu ühine kaitseoperatsioon,» selgitas Lavrov.

Rahvusvaheline sõjaline operatsioon algas Liibüas 19. märtsil.

Veebruaris vastu võetud ÜRO resolutsioon 1970 keelas riikidel Liibüa igasuguse relvadega varustamise. Märtsis vastu võetud resolutsioon 1973 andis riikidele aga loa võtta kasutusele kõik meetmed, kaitsmaks Liibüa tsiviilisikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles