Genfis käivitusid Vene-Gruusia kõnelused

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid matmas kaaslasi, kes hukkusid augustisõja ajal Lõuna-Osseetias. Surnukehad saadi kätte diplomaatilisi kanaleid pidi korraldatud vahetuse käigus.
Gruusia sõdurid matmas kaaslasi, kes hukkusid augustisõja ajal Lõuna-Osseetias. Surnukehad saadi kätte diplomaatilisi kanaleid pidi korraldatud vahetuse käigus. Foto: AFP / Scanpix

Genfis algas täna uus rahvusvaheliste läbirääkimiste voor, et maandada pingeid Venemaa ja Gruusia vahel pärast augustis Lõuna-Osseetias puhkenud viiepäevast sõda.

ÜRO, ELi ja OSCE vahendusel toimuvad kõnelused keskenduvad Kaukaasia regioonis suurema julgeoleku tagamisele, kuid tohutud erimeelsused Gruusia separatistlike alade küsimuses teevad ülesande raskeks, vahendas BBC News.

Kuu aega tagasi katkesid kõnelused juba esimesel päeval, kui kahe vaenupoole delegatsioonid ei jõudnud isegi kohtuda. Seekord on ettevalmistused läinud siiski edukamalt ning täna viibisid ühes ruumis nii Gruusia kui ka Venemaa ja selle satelliitideks kujunenud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia esindajad, ehkki ametlikke nimesilte keegi ei kandnud.

Abhaasia asevälisminister Maksim Gvinjia ütles enne kokkusaamist, et kõik pooled istuvad täna kokku aruteludeks lihtsalt osalistena, ilma riikide või nimedeta. Gruusiast lahku löönud provintside staatust arutama tema sõnul aga ei hakata.

Lääne ametnikud kinnitasid kõneluste käivitumist asevälisministrite tasemel. Diplomaatiliste allikate sõnul on atmosfäär parem kui eelmisel korral ning venelased ja grusiinid olevat isegi ühiselt lõunatanud ja vestelnud otse, vahendajate abita.

Läbirääkimiste käigus jagunetakse kaheks töögrupiks, neist üks keskendub regionaalse julgeoleku ja stabiilsuse küsimusele ning teine põgenike ja kodudest tõrjutud inimeste probleemile. ÜRO pressiesindaja sõnul on kõik kohal ja mõlemad rühmad alustasid tööd.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles