Ukraina õhutab Venemaad mõtlema laevastiku lahkumisele Krimmist

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene raketikandja Moskva Sevastopoli sadamas.
Vene raketikandja Moskva Sevastopoli sadamas. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina tegi Venemaale ettepaneku hakata juba 2009. aastal töötama välja plaani sõjalaevade ja -tehnika väljaveoks Krimmi poolsaarelt, kirjutab tänane Kommersant.



Ukraina nõuab spetsiaalse memorandumi allkirjastamist, kus on määratud ära Musta mere laevastiku väljaviimine, vahendas Lenta.ru.

Kõnealune memorandum eeldab spetsiaalse kahepoolse läbirääkimiste komisjoni moodustamist, mis hakkab ellu viima laevastikku tegeliku lahkumist.

28. mail 1997. aastal sõlmitud kahepoolse lepingu järgi võib Vene Musta mere laevastik baseeruda Ukrainas Sevastopolis kuni 28. maini 2017. aastal juhul, kui lepingut poolte kokkuleppel ei pikendata. 

Ukraina välisminister Vladimir Ogrõzko esitas selle dokumendi oma Vene kolleegile Sergei Lavrovile juba kevadel. Venemaa hinnangul on vara otsustada küsimuse praegu ära ja keeldub isegi seda memorandumit kaaluma.

Kommersandi teatel määraks memorandumi allkirjastamine laevastiku saatuse ära ja just seetõttu ei taha Vene välisministeerium ukrainlaste initsiatiivile vastu tulla.

Moskva soovib nihutada arutelu 2017. aastasse.

Ukraina diplomaadid selgitavad soovi alustada läbirääkimisi varem sellega, et laevastik ei saa ühe hetkega ära kolida.

Laevastiku ja sõjatehnika Krimmist lahkumiseks peab uues asukohas olema valmis sõjaväelinnak, kasarmud ja sadamarajatised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles