Süüria president: me ei kavatse lääneriikide ees lömitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader Süüria presidendi Bashar al-Assadi teleintervjuust.
Videokaader Süüria presidendi Bashar al-Assadi teleintervjuust. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad sarjas eilses teleesinemises lääneriikide üleskutseid, et ta režiimivastaste meeleavalduste verise mahasurumise pärast tagasi astuks.

«End sõnades tagasi hoides teatame neile, et nende sõnad on kasutud,» ütles Assad intervjuus riikliku televisiooniga. «Sääraseid avaldusi ei tohiks teha presidendi kohta, kelle valis Süüria rahvas ja keda ei pannud ametisse lääs, presidendi kohta, keda ei valmistatud Ühendriikides.»

Assadi sõnul on Süüria julgeolekujõud saavutanud osalist edu, mistõttu on olukord riigis nüüd «innustavam», vahendas AFP. «Poliitilist lahendust ei saa tulla, enne kui julgeolekut ei tagata,» sõnas ta.

President lubas, et detsembris toimuvad kohalikud valimised ning veebruaris parlamendivalimised.

Ühtlasi välistas Assad lääneriikide nõudmiste täitmise. USA, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa riigijuhid teatasid neljapäeval, et Assad peab võimult lahkuma.

«Kui nad räägivad reformidest, peavad lääne koloniaalmaad silmas, et me peame neile andma kõik, mida nad tahavad – et me loobuks vastupanust, et me hülgaks oma õigused,» ütles Süüriat 2000. aastast valitsenud Assad. «Nad ei peaks sellest isegi unistama... Me ei kummardu.»

Süüria pealinnas Damaskuses alustas eile tööd ÜRO missioon, mis hindab humanitaarolukorda riigis pärast märtsis puhkenud rahutusi, mille mahasurumise käigus on võimud aktivistide sõnul tapnud 2000 inimest.

Brüsselis teatasid diplomaadid eile, et Euroopa Liidu liikmesriigid on sisuliselt kokku leppinud naftaembargos, millega keelatakse Süüria toornafta import ELi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles