Teadlane sai Antarktikas ajuhalvatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amundsen-Scotti uurimisjaam Antarktikas
Amundsen-Scotti uurimisjaam Antarktikas Foto: Wikipedia.org

Antarktikas asuvas uurimisjaamas töötanud teadlane sai ajuhalvatuse ning ta püütakse sealt ära toimetada.

58-aastast Renee-Nicole Douceur`i tabas ta nägemist ja kõnet kahjustanud halvatus 27. augustil, edastab Helsingin Sanomat.

Amundsen-Scotti uurimisjaama arsti sõnul peab Douceur saama haiglaravi.

Uurimisjaama eest vastutav USA ametkond aga keeldub päästelennukit saatmast, viidates halbadele ilmastikutingimustele. Ametnike sõnul võib sealne pakane lennukit kahjustada, tekitades ohuolukorra nii patsiendile kui lenduritele.

Asjatundjate sõnul saaks kannatanu evakueerida alles oktoobri lõpus, mil ilma pidi lennuks sobivamaks muutuma. Kuid päästelend võib lükkuda ka novembrisse. USA ametnike arvates ei saa ajuhalvatust liigitada juhtumite hulka, mis nõuaks kiireloomulist ja ohtlikku lendu.

Douceuri perekond on algatanud internetis päästekampaania ning palganud advokaadi.

Douceur`i lähedased rõhutasid, et kõhunäärmepõletiku saanud uurija Ron Shemenski toimetati 2001. aasta augustis Antarktikast ära.

Antarktikasse ei tehta tavaliselt lende veebruarist oktoobrini, kuna temperatuur võib seal langeda kuni miinus 55 kraadini.

Temperatuur peab tõusma vähemalt miinus 45 kraadini, enne kui sinna lennukiga pääseb.

Uurijad on ka varem Antarktikasse lõksu jäänud. 1999.aastal haigestus seal rinnavähki Jerri Nielsen Fitzgerald, kes pidi end ise ravima, enne kui lennuk pääses uurimisjaama ja ta sealt ära transportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles