Guinea karmi käega president suri

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guinea president Lansana Conté kümne aasta eest (1998) valimiskampaaniat tehes.
Guinea president Lansana Conté kümne aasta eest (1998) valimiskampaaniat tehes. Foto: AFP / Scanpix

Lääne-Aafrikas asuva Guinea kauaaegne riigipea Lansana Conté suri eile pärast veerand sajandi pikkust valitsemisaega ning esialgu pole tema järglase veel nimi teada.


74-aastase presidendi surmast teatas eile hilisõhtul televisioonis rahvusassamblee spiiker Aboubacar Somparé, kes pääseb nüüd kaheks kuuks ise riigitüüri juurde ja peab korraldama selle aja jooksul uued valimised, vahendas

BBC News

.

Conté surma kinnitasid hiljem ka peaminister Ahmed Tidiane Souaré relvajõudude peastaabi juht Diarra Camara. Guinea ajaloo teise presidendi surma üksikasjade kohta pole veel selgust saadud, kuid meedia andmetel kannatas ta diabeedi all ja oli ka ahelsuitsetaja.

1984. aastal sõjaväelise riigipöördega võimule tõusnud Lansana Conté valiti presidendiks kolmel korral ning ta juhtis riiki esialgu tsiviilvõimu suunas, ent hiljem kaldus autoritaarse juhtimise teele, hakates taga kiusama opositsiooni liidreid, ehkki täielikult teisi parteisid ei keelustatud.

Guinea püsis siiski ühtsena ajal, mil naabermaades puhkesid kodusõjad ja verevalamine. Kaheksa miljoni elanikuga riigil pole siiski õnnestunud vaatlejate hinnangul saavutada oma majanduslikku potentsiaali, mida võimaldaksid seal leiduvad rikkalikud maavarad ja viljakas pinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles