Kümme märkamatumat tähtsat uudist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks otseselt sõjas kannatada saanud majade ülesehitusele on Gruusia võimud välisabi suunanud ka täiesti puutumatuks jäänud pealinna Thbilisi kinnisvaraarendusse.
Lisaks otseselt sõjas kannatada saanud majade ülesehitusele on Gruusia võimud välisabi suunanud ka täiesti puutumatuks jäänud pealinna Thbilisi kinnisvaraarendusse. Foto: AFP / Scanpix

Ajakiri Foreign Policy koostas ka pingerea kümnest selle aasta tähtsast uudisest, mis enamikul inimestel ilmselt kahe silma vahele jäid.


1. USA vägede juurdeviimine Afganistani


Valimiskampaania käigus Iraagi sõja hukka mõistnud peatne USA president Barack Obama on palunud Afganistani vägesid juurde viia. Samal ajal kui tänavu analoogse vägede juurdeviimise strateegia tõttu rahunenud Iraagist USA sõdureid koju tuuakse, on nende arv Afganistanis vaikselt kasvama hakanud.



2. Colombias kasvas kokaiinitootmine


Kokaiinist saavad põhitulu Colombia mässulised. Seega, sarnaselt Afganistani heroiiniga pole küsimus mitte ainult narkoäri ohjeldamises, vaid ka tootjamaa julgeolekus.



3. Sudaani uus murepiirkond


Darfuri kõrval hakkab Sudaanis üha rohkem probleemse alana esile tõusma Lõuna-Kordofan. Sarnaselt Darfuriga võitlevad ka seal maa pärast araabia verd nomaadid ja neegrihõimud.



4. USA raketikilp Indiasse


Ajal kui lääne tähelepanu oli Washingtoni-Moskva pingetel Tšehhi ja Poolasse kerkiva raketikilbi pärast, pidasid Ühendriigid vaiksemalt kilbiläbirääkimisi Indiaga. See mõjutab ilmselt Hiina-USA suhteid.



5. Venemaa Aafrikas


Mustale Mandrile tohutuid abilaadungeid läkitavat ELi ärritavad tõsiselt Hiina märksa omakasupüüdlikumad avantüürid Aafrikas. Nüüd on selles piirkonnas jala ukse vahele torganud Venemaa ning napsanud sealt mitmeid häid nafta- ja gaasilepinguid.



6. Päiksepatareid tekitavad kasvuhoonegaasi


Paljudes uutes päikesepaneelides kasutatakse gaasi, mis on 17 000 korda võimsam kui ülemaailmses soojenemises süüdistatav süsihappegaas.



7. Shanghai pehme teras


Moodsa Hiina uhkuseks olevad sajad Shanghai teraspilvelõhkujad ei pruugi olla just kuigi purunemiskindlad. Vähemalt seda näitavad viimased katsed Hiina ehitusturul liikuva terasega.



8. Gruusia ehitab abirahast luksushotelli


Ameerika Ühendriigid aitavad oma augustis hätta sattunud väikest sõpra Gruusiat miljardi abidollariga. Millegipärast läks sellest 30 miljonit laenuks kinnisvaraarendajale, kes ehitab sõjast puutumata jäänud pealinna Thbilisisse 183 toaga Park Hyatti luksushotelli.



9. Esimest korda mõisteti USA kodanik välismaal piinamise eest süüdi


Libeeria endise diktaatori Charles Taylori poeg Charles Taylor juuniori piinamises süüdi mõistmine on ajalooline, sest tavaliselt USA oma kodanikke sellisteks kohtupidamisteks teistele riikidele välja ei anna – noorem Taylor on aga sündinud Massachusettsis ja seega USA passi omanik.



10. USA relvaäri Hiinaga


Pärast 1989. aasta Tiananmeni veresauna kehtestas USA Hiinale relvaembargo. Tänavu müüs aga American Technology Corporation Hiina korrakaitsjatele LRADi-nimelisi seadmeid, millega saab tekitada massikogunemiste laialiajamiseks helilaineid, mis põhjustavad inimestel piinasid, külvavad paanikat ja võivad isegi kurdistada. Firma ise väidab, et tegu pole mitte relva, vaid sidesüsteemiga. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles