Soome lubab Bulgaarial ja Rumeenial Schengeniga liituda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Rumeenia kui ka Bulgaaria puhul kardetakse, et Schengeni õigusruumiga liitumise järel otsustavad paljud sealsed romad otsida õnne teistest Euroopa riikidest.
Nii Rumeenia kui ka Bulgaaria puhul kardetakse, et Schengeni õigusruumiga liitumise järel otsustavad paljud sealsed romad otsida õnne teistest Euroopa riikidest. Foto: SCANPIX

Soome Euroopa Liidu asjade ministri Alexander Stubbi sõnul ei takista Soome Bulgaaria ja Rumeenia ühinemist Schengeni õigusruumiga.

«Me võtsime positsiooni, et toetame Prantsuse-Saksa kompromissettepanekut avada õhu- ja merepiir märtsis ning maismaapiir juulis,» ütles Stubb uudistevõrgu AFP vahendusel.

Septembris blokeerisid Soome ja Holland Bulgaaria ning Rumeenia liitumise Schengeni õigusruumiga. Ühinemiseks vajavad Schengeniga liituda soovivad maad kõigi 25 liikmesriigi nõusolekut, kuid oma vastuseisust pole loobunud Holland, kes kahtleb kahe riigi võimes tagada kontroll oma riigis toimuva üle.

Nii Rumeenia kui ka Bulgaaria puhul kardetakse, et Schengeni õigusruumiga liitumise järel otsustavad paljud sealsed romad otsida õnne teistest Euroopa riikidest. Ka heidetakse mõlemale riigile ette suutmatust võidelda korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevusega.

Lisaks Bulgaariale ja Rumeeniale pole ELi liikmesriikidest Schengeniga ühinenud Iirimaa ja Suurbritannia. Ühinemist ootab veel ka Küpros.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles