Tuhanded inimesed avaldasid Moskvas meelt valimistulemuste vastu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded inimesed trotsisid eile õhtul Moskva kesklinnas külma ja jäist vihma, avaldades meelt ebaausate riigiduuma valimiste vastu.

Raadiojaama Vaba Euroopa andmetel osales sanktsioneeritud rahvakogunemisel mitte vähem kui 10 000 inimest. Karjuti loosungeid «Venemaa ilma Putinita!» ja «Putin minema!».

Uudisteagentuuri AP andmetel oli kogunenuid vähemalt 5000.

Tegemist oli Vene opositsiooni suurima meeleavaldusega viimastel aastatel.

Venemaalased valisid 4. detsembril riigiduumat, mis ametlikel andmetel tõid edu ja enam kui 49-protsendise toetuse võimuparteile Ühtne Venemaa. Eelmistel valimistel toetas Putini parteid 64 protsenti valijatest.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas «piiratud poliitilisest konkurentsist ja õigluse nappusest».

Valimisvaatlusi korraldanud sõltumatu organisatsioon Golos teatas enam kui 1500 kaebuse saamisest erinevatest rikkumistest.

Opositsiooni ühe liidri Vladimir Rõžkovi sõnul on 10-15 protsenti häältest kas võltsingu, ülekirjutatud protokolli või illegaalsete hääletussedelite valimiskasti toppimise tulemus. «Ühtse Venemaa tegelik tulemus ei ületa 35 protsenti, võib-olla on sellest väiksemgi,» lisas ta.

«Kõige katastroofilisem on nende olukord linnades, kus elab üle miljoni inimese. Nad said seal paremal juhul 20-25-protsendise toetuse. Ja see on nurjumine,» lisas Rõžkov.

Boriss Nemtsov nimetas valimisi «purustavaks kaotuseks Putinile ja tema petiste ning varaste parteile».

Ka Peterburis leidis eile aset rahvakogunemine, milles protesteeriti valimistulemuste vastu, vahendas fontanka.ru. Peterburi uudisteportaal teatas siseministeeriumile viidates, et kinni võeti 20 inimest.

Mõnikümmend inimest oli kogunenud metroojaama Gostinnõi Dvor ette. Politseinikud tuletasid kogunutele meelde, et tegemist on sanktsioneerimata miitinguga ja hakkasid seejärel inimesi kinni võtma. Aktivistid hüüdsid loosungeid «Häbi keskvalimiskomisjonile!» ja «Teie valimised olid farss!».

Päev varem olid korrakaitsejõud võtnud Neevalinnas kinni 65 inimest, kes osalesid võimude silmis illegaalsel miitingul, protesteerides parlamendivalimiste vastu.

Välismeedia andmetel võeti Moskvas kinni umbes 300 meeleavaldajat ja Peterburis umbes sada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles