Merkel: gaasikriis seab ohtu Moskva usaldusväärsuse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene-Ukraina gaasisõda jätkub endiselt patiseisus, kus mõlemad pooled süüdistavad tarnete peatumises teineteist ja Euroopa valitsused muutuvad üha ärritunumaks, kuna oma klientidele pole üldse sealtkaudu gaasi tulnud juba nädal aega.


Saksamaa ja Suurbritannia liidrid kutsusid täna nii Ukrainat kui Venemaad lahendama omavahelist gaasitüli ning liidukantsler Angela Merkel hoiatas, et ka Moskvat ähvardab vastasel korral usaldusväärsuse kaotamine, vahendas AFP.

«Kindlasti on olemas oht, et ka Venemaa kaotab osa oma usaldusväärsusest nende tarnete katkestuste tõttu ja homme kavatsen ma... [Venemaa peaminister Vladimir] Putiniga selle küsimuse juurde pöörduda,» ütles Merkel täna pärast kohtumist Briti peaministri Gordon Browniga.

«Selle nädala sündmused on tõesti väga olulised. Seepärast on meile absoluutselt hädavajalik, et Venemaa ja Ukraina istuksid läbirääkimiste laua taha maha ja lahendaksid oma kahepoolsed küsimused,» lisas kantsler. Merkeli sõnul on praegused probleemid gaasitarnetega tingitud nende kahe riigi vahel eksisteerivatest poliitilistest probleemidest, mis pole seni lahendust leidnud. Seda lubas ta rõhutada ka kohtumisel Ukraina partneritega.

Saksamaale homme ametlikule visiidile sõitev Venemaa peaminister Vladimir Putin on samal ajal tegemas üha aktiivsemat selgitustööd ning üritab Euroopale peale suruda oma nägemust probleemist, mis tema hinnangul on täielikult Kiievi sisepoliitiliste võitluste tagajärg.

Putin kutsub seejuures aktiivselt sekkuma naabri siseküsimustesse, soovitades muu hulgas, et sealne gaasitransiidivõrk tuleks üheskoos üle võtta. Saksa televisioonile antud intervjuus pakkus ta välja võimaluse luua «rahvusvaheline konsortsium, mis rendiks Ukraina gaasijuhtmeid ja võib-olla isegi osaleks erastamises, kui Ukraina soovib».

Vene valitsusjuhi arvates ei suudetaks Ukrainat ilmselt siiski viimase tõttu veenda oma gaasisüsteeme müüma põhjusel, mida ta kirjeldas kui ukrainlaste «fetišit». Probleemi lahenduseks soovitas ta juba eile korraldada lähipäevil tippkohtumine koos Euroopa Liiduga.

Ukraina peaministri Julia Tõmošenko esindajad teatasid samal ajal, et praegu käivad ettevalmistused kohtumiseks Venemaaga laupäeval, ehkki pole teada, kes sellel osaleksid. Ukraina presidendi Viktor Juštšenko sõnul tuleks tippkohtumine igal juhul korraldada neutraalsel pinnal. See toimubki viimastel andmetel ilmselt mõnes Euroopa riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles