Etioopia väed lahkuvad Somaaliast lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Etioopia ei tagane otsusest tuua oma väed naaberriigist Somaaliast välja, ütles neljapäeval Etioopia peaminister Meles Zenawi.


«Kiirustamiseks pole vajadust ja ma usun, et meie väed soovivad rututa lahkuda,» ütles Zenawi. «Sellegipoolest on lahkumise protsess alanud ja sellest ei taganeta,» lisas ta, kui temalt küsiti, kas on võimalus, et osa vägesid tagasi Somaaliasse saadetakse.

Peaministri sõnul jäävad Etioopia sõdurid igaks juhuks Somaalia-Etioopia piirile. Neljapäeval kinnitas Somaalia valitsuse pressiesindaja, et Etioopia väed on pealinnast Muqdishost lahkunud.

Mõne analüütiku hinnangul võib Etioopia vägede lahkumise järel tekkida Somaalias võimuvaakum ning jõudu koguda islamimässulised, kes on seni võidelnud nii valitsuse kui ka üksteisega.

Teiste arvates võib Etioopia vägede lahkumine olla positiivne, andes mõõdukamatele islamirühmitustele võimaluse ühineda laiapõhjalisema valitsusega.

Sõjategevus islamistide ning Somaalia valitsusvägede ja Etioopia jõudude vahel on kestnud kaks aastat. Konfliktis on hukkunud üle 16 000 tsiviilisiku, miljon inimest on kodudest põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles