India võib lubada terroristide üle Pakistanis kohut mõista

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taj Mahali hotell Mumbais, millest on kujunenud novembrikuise terrorirünnaku sümbol.
Taj Mahali hotell Mumbais, millest on kujunenud novembrikuise terrorirünnaku sümbol. Foto: AFP / Scanpix

Mumbai terrorirünnakute korraldamises süüdistatavate isikud võivad kohtu ette astuda ja karistatud saada ka Pakistanis, kinnitas meediale India välisminister, kelle sõnadest võib välja lugeda naaberriigile esitatavate nõudmiste leevenemist.


«Jah, see võib juhtuda,» tunnistas Pranab Mukherjee teleintervjuus India Today ajakirjanikele, kui talt küsiti, kas India oleks nõus protsessiga Pakistanis. See selgub usutluse ülestähendustest, mille väljaanne avaldas, vahendas Reuters.

«Sealsed võimud ei tohiks neid lasta karistamatult minema. Tuleb pidada aus, mitte liba protsess. Süüdistus tuleb esitada korralikult. Nad tuleb seal kinni püüda ja kohtu alla anda,» rõhutas minister.

Kahe kõrvuti paikneva tuumariigi vahel muutusid pinged teravaks novembris 179 inimel u nõudnud terroriamoki järel ning kardeti isegi sõja puhkemist, sest India süüdistab terroristide toetamises ka Pakistani riiklike agentuure.

«Me oleme rõõmsad, kui nad annavad meile need isikud üle.» ütles Mukherjee, viidates kahtlusalustele, kes on naaberriigis Mumbai rünnakutega seoses kinni peetud. Islamabadi kinnitusel on neid juba praegu kaugelt rohkem kui sada.

«Kuid kui nad ei anna, siis peaksid nad andma meile üle vähemalt need isikud, kes on sooritanud kuritegusid siin, põgenenud seaduse eest ja läinud sinna pakku,» lisas ta samas. India nõuab varasemast Pakistanilt välja umbes 40 isikut. «Nad on kohustatud meile need kurjategijad üle andma.»

India nõuab samal ajal naaberriigilt ka väidetavate sissilaagrite hävitamist ning on häiritud enda sõnul sealsete võimude suutmatusest probleemiga tegeleda. Pakistan süüdistab aga indialasi pingete külvamises ja sõjapaanika õhutamises.

Islamabadi on praeguseks saadetud ka kaust tõenditega, mis väidetavalt seob pakistanlasi Mumbai rünnakutega, muu hulgas ainsa ellujäänud ründaja ülestunnistused ülekuulamistel, kuid Pakistani valitsus nimetas seda vaid «informatsiooniks», mis ei anna välja tõendite mõõtu. Samas on siiski ametlikult tunnistatud, et ellujäänud ründaja oli Pakistanist pärit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles