Nõukogude tuumasatelliit laguneb kosmoses

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmos.
Kosmos. Foto: SCANPIX

Venemaa kõrge sõjaväeametniku sõnul on paarikümne aasta eest orbiidile lennutatud tuumasatelliidi küljest murenenud tükid, ent need ei ohusta Maa pinda ega ka rahvusvahelist kosmosejaama ISS.


Kosmos-1818 militaarsatelliit kanti maha mõned kuud pärast ülessaatmist 1987. aastal, kuid eelmise aasta juuli alguses on selle küljest pudenenud «ebaolulisi» tükke kosmosesse, vahendas Reuters teadet, mille tegi Vene kosmosevägede asejuht Aleksandr Jakušin eile.

«Maa pinna radioaktiivse saastumise ohtu ei ole,» kinnitas ta, lisades juurde, et ka rahvusvahelise kosmosejaama ISS juures on turvaline, sest satelliit asub palju kõrgemal orbiidil.

USA kord kvartalis ilmuv väljaanne Orbital Debris Quarterly News teatas sel kuul, et tuumasatelliidist eraldus mullu kümneid osakesi, mis võisid olla piisad reaktori naatrium-kaaliumi jahutussüsteemist.

Külma sõja ajal valmistatud satelliidi orbiit on aga kõrgel ja selle enneaegset naasmist Maa atmosfääri pole vaja karta, märkis ajakiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles