Jakemenko andis provokatsioonile oma heakskiidu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassili Jakemenko.
Vassili Jakemenko. Foto: SCANPIX

Rosmolodjoži juhi Vassili Jakemenko kirjavahetusest, mille häkkerid internetis avaldasid, saab lugeda ka Jakemenko poolt heaks kiidetud provokatsioonidest.


Nii näiteks kirjutab keegi Sergei Brujev Jakemenkole: «On üks idee. Opositsiooni miitingule 10. kuupäeval läheb keegi minu noortest meestest, keda pole varem kuskil näha olnud. Ta peetakse kinni. Antakse kohtu alla. Kohtus ta ütleb, et läks registreeritud meeleavaldusele seaduslikult oma arvamust väljendama, näiteks oli internetist lugenud rikkumistest. Aga kui kohale jõudis, siis marginaalid ja värdjad kaasasid ta õigusvastasesse ja provokatsioonilisse tegevusse. Ja et rohkem ta sellise konksu otsa ei hakka, et kõiki neid meeleavaldusi korraldavad provokaatorid, kelle eesmärk on olukorda destabiliseerida, mingeid tegelikke rikkumisi ei ole. Kokkuvõttes kahetseb ta avalikult tehtut ja teatab, et laskis ennast ära petta.

Kohtus hakkame teda kaitsma meie, noored juristid. Meie seisukoht on selline: meeleavaldused on head, aga ainult seaduse piirides. Aga Jašin, Navalnõi ja Nemtsov on jätised, kes tõmbavad noormehi ja neidusid õilsatel ettekäänetel mingisse jamasse. Aga see ei tähenda, et pettasaanud ja eksinud noori ei ole vaja kaitsta. Sellega me tegelemegi. Võime isegi teatada, et võtame selle poisi käendusele. Sel juhul oleks hea, kui ta otse kohtusaalis vabaks lastaks. Pärast teeme kõigest sellest video jne.»

Kiri lõpeb küsimusega: «Kas proovime ära teha?»

Viis minutit hiljem tuleb Jakemenko lakooniline vastus: «Tingimata. Aitame.»

Paraku kukub plaan läbi ja Brujev on sunnitud 10. detsembril saadetud kirjas nentima: «Mul ei peetud kedagi kinni. Aga proovida tasus,»

Oma usinuses pakuvad võimupartei noored toetajad välja ka hoopis kummalisi ideid. Nii näiteks saadeti Jakemenkole plaan, kuidas diskrediteerida võimude suhtes kriitilist kuulsat blogijat Aleksei Navalnõid: «10-15 inimest muudavad oma ees- ja perekonnanime Aleksei Navalnõiks ja alustavad tormilist tegevust: astuvad kõikvõimalike parteide ja liikumiste liikmeks. Esinevad meeleavaldustel ja ajakirjanduses. Selles segaduses inimesed enam ei reageeri temaga seotud uudistele,» soovitas keegi Dmitri Novik. Mida ja kas üldse Jakemenko sellele ettepanekule vastas, häkkerite käes olevatest materjalidest ei selgu.

Rosmolodjož teatas mõne päeva eest, et peab Jakemenkokirjavahetuse avalikustamist ebaseaduslikuks ning ei kommenteeri seda. Samas ei lükanud organisatsioon ümber teadet nende juhi postkasti sissemurdmise kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles