ÜRO evakueeris Sri Lanka sõjatsoonist sadu haavatuid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka valitsusväed.
Sri Lanka valitsusväed. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO teatel viis konvoi mässulistest Tamili Tiigrite ja valitsusvägede vahelistes lahingutes haava saanud sajad tsiviilisikud Sri Lanka sõjatsoonist eemale.


BBC Newsi teatel on konvoi ületanud rindejoone. ÜRO esindaja Gordon Weissi sõnul viidi haavatud, kelle hulgas on ka poolsada kriitilises seisus last, Vavuniyas asuvasse tervishoiuministeeriumi haiglasse.

Sri Lanka valitsusvägede esindaja Gotabaya Rajapaksa lükkas tagasi kuuldused, nagu oleks riigi põhjaosas peetavad lahingud Tamili Eelami Vabastustiigritega (LTTE) toonud piirkonnas kaasa humanitaarkriisi.

Eile kinnitas Rajapaksa BBC-le, et sõjaväe operatsioonides pole hukkunud ühtki tsiviilisikut, kuid maailmaorganisatsiooni ja Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) esindajate andmetel on viimase nädala jooksul saanud lahingutegevuses surma või haavata sadu inimesi ning sajad tuhanded tsiviilisikud on jäänud lõksu.

«Ma ei ütle, et nad valetavad, kuid nad liialdavad,» ütles Rajapaksa vastuseks ICRC ja ÜRO süüdistustele.

ÜRO tegi viimase kolme päeva jooksul juba teise katse haavatuid sõjatsoonist välja toimetada. Sri Lanka valitsusvägede armee peatas teisipäeval lühikeseks ajaks sõjategevuse, kuid konvoi ei pääsenud Puthukkudiyiruppu linnast edasi, sest armee teatel polnud konvoi edasine teekond turvaline.

25 aastat kodusõjas kannatanud saareriigi valitsus on lubanud sissid lõplikult purustada, kuid viimase aja sõjalisele edule on Tamili Tiigrid vastanud pommirünnakute ning partisanisõjaga džunglisse rajatud salajastest baasidest.

Valitsusväed soovivad pikaks veninud sõja kiiresti lõpule viia ja ei soovi seetõttu lubada viivitusi sõjategevuses ning pole nõus ka humanitaarkaalutlustel relvarahu kehtestamiga, sest see annaks nende hinnangul mässulistele võimaluse end taas koguda.

Eile vallutasid valitsusväed ühe viimastest separatistide kontrolli all olevatest asulatest. Visuamadu küla hõivamise järel üritab armee vallutada kogu Mullaitivu linnast põhja poole jääva rannikupiirkonna, et tamilitel ei õnnestuks üle mere põgeneda.

AFP teatel on veerand sajandi jooksul tamilitega peetud võitluses hukkunud hinnanguliselt kuni 70 000 inimest, kuid täpsemaid andmeid on sõltumatutest allikatest pea võimatu saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles