Kelam: ELi suhted Venemaaga tuleb ümber hinnata

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Mati Põldre

Eesti europarlamendisaadik Tunne Kelam leiab, et Euroopa Liit peab oma suhetes Venemaaga edaspidi lähtuma sellest, et nii uus parlament kui ka president on kaotanud oma poliitilise usaldusväärsuse.

«Suur osa Venemaa kodanikest on öelnud, et neile aitab!» ütles Kelam täna Venemaa presidendivalimiste tulemusi käsitlenud debatil Euroopa Parlamendi täiskoguistungil Strasbourgis.

«Vähim, mida Euroopa Parlament teha saab, on selgelt ja kindlameelselt välja öelda, et need valimised ei olnud vabad ega õiglased,» ütles ta.

«Demokraatliku Venemaa tuleviku heaks aga oleks halvim variant jätkata endises stiilis, piirdudes vaid sõnalise kriitikaga, et hoolimata kõigist eeskirjade eiramisest pidigi Putin saama rohkem kui 50 protsenti häältest,» ütles Kelam.

«President Medvedevi reformilubadusi ei saa sellistena usaldada,» jätkas ta. «Euroopa Liit saab aga ühiskonna demokratiseerimisele kaasa aidata, toetades konstruktiivset rahvuslikku lepet, mille sisuks peab olema uute valimiste korraldamine pärast valimisseaduse ja poliitilise süsteemi usaldusväärseid reforme.»

Kelami sõnul on Euroopa Liidu jaoks hetk teha «reset» («algseadistamine» ing. k.) suhetes Venemaaga, alustades uudselt suhteid range tingimuslikkuse alusel.  See eeldab, et enne olulist edasiliikumist täidavad Venemaa võimud esmajoones oma Euroopa Nõukogule ja OSCE-le antud kohustused.

«Me võlgneme selle tuhandetele Vene kodanikele, kes mitme kuu vältel on söandanud trotsida võimude omavoli ja valet,» ütles Kelam.

Homme võtab Euroopa Parlament vastu Venemaa presidendivalimiste tulemusi käsitleva resolutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles