Senussi väljaandmist taotlevad nii Liibüa kui Prantsusmaa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tollane Liibüa luureülem Abdullah al-Senussi mullu augustis Tripolis.
Tollane Liibüa luureülem Abdullah al-Senussi mullu augustis Tripolis. Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy väljendas täna heameelt teate üle, et Mauritaania võimud tabasid Liibüa endise diktaatori Muammar Gaddafi luureülema Abdullah al-Senussi ning ütles, et taotleb viimase väljaandmist Prantsusmaale.

Prantsuse kohus mõistis Senussile tagaselja eluaegse vanglakaristuse seoses rünnakuga Prantsuse reisilennuki vastu 1989. aastal, mil hukkus 170 inimest, märkis presidendi kantselei avalduses.

Liibüat valitseva Rahvusliku Üleminekunõukogu esindaja Salah al-Manaa ütles veidi varem Tripolis peetud välkpressikonverentsil, et ka Liibüa valmistub Senussi väljaandmise taotlemiseks.

«Liibüa võimudelt kõlavad üleskutsed tema väljaandmise taotlemiseks,» ütles ta ja lisas, et üleminekuvalitsus on valmis Senussi vastuvõtmiseks, Liibüa vanglasse paigutamiseks ning tema üle õiglaseks kohtupidamiseks Liibüa territooriumil.

Manaa lisas, et Senussiga kaasas oli nooruk, kes on arvatavasti tema poeg.

Mauritaania võimud teatasid täna, et pidasid Senussi kinni pealinna Nouakchotti lennujaamas, kui ta saabus võltsitud Mali passiga Marokost Casablancast.

Gaddafi kälimees Senussi on tagaotsitav seoses tema rolliga Liibüa rahvaülestõusu mahasurumisel. Rahvusvahelise Kriminaalkohtu hinnangul oli Senussi kaudselt vastutav inimsusvastaste kuritegude ja poliitilise tagakiusamise eest Banghazis.

Nigeri ja Mali julgeolekuallikad teatasid mullu oktoobris, et Senussi läbis koos paari kaaslasega nende territooriumi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles