Biden: USA välispoliitika võtab uue tooni

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jospeh Biden
Jospeh Biden Foto: Reuters / Scanpix

USA uue presidendi Barack Obama administratsioon on otsustanud muuta välissuhete tooni, kuid esitab oma partneritele suuremaid nõudeid, ütles asepresident Joe Biden laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil.


Biden pidas Münchenis Obama administratsiooni esimese Euroopale suunatud tähtsa välispoliitikakõne öeldes: «Ma tulen Euroopasse uue administratsiooni nimel, kes on otsustanud anda Washingtoni ja Ameerika suhetele ülejäänud maailmaga uue tooni.»

«Ameerika teeb rohkem, kuid Ameerika nõuab rohkem ka oma partneritelt. Ohud, mis meid ähvardavad, ei tunne austust piiride vastu. Mitte ükski riik, ükskõik kui võimas, ei suuda parimagi tahtmise juures neile üksi vastu seista.»

«Me suhtleme. Me kuulame. Me konsulteerime. Ameerikal on maailma vaja, täpselt samuti nagu minu arvates on maailmal vaja Ameerikat,» rõhutas ta.

Bideni sõnavõtust ilmnes seljakeeramine eelmise presidendi George W. Bushi välispoliitika põhimõttele «kes ei ole meie poolt, on meie vastu».

Ta püüdis keerata uue lehekülje 2003. aasta Iraagi-invasiooni küsimuses ja öelda lahti Bushi skeptitsismist kliimamuutuse suhtes, mis häälestas paljud eurooplased USA vastu.

Biden tegi aga kuulajaile selgeks, et Ühendriigid on endiselt valmis oma rahvusliku julgeoleku kaitseks sõjalist jõudu kasutama.

«Meie julgeoleku ja meie ideaalide vahel ei ole konflikti. Need on teineteist tugevdavad. Me võitsime relva jõul iseseisvuse ja oleme läbi ajaloo relva jõul oma vabadust kaitsnud. See ei muutu.»

Laia teemaderingi hõlmanud kõnes kutsus Biden NATO liikmeid rohkem Afganistani panustama, ärgitas rahvusvahelist kogukonda ühiselt Iraani tuumaprogrammist loobuma mõjutama, tegi soovitas kärpida järsult tuumaarsenali ja peatada ohtlik suund suhetes Venemaaga.

Bideni kõne ei sisaldanud ühtki konkreetset teadaannet, kuid analüütikud ütlesid juba eelnevalt, et ainuüksi asepresidendi ilmumine konverentsile, kuhu USA harilikult saadab kaitseministri, annab Euroopale märku, et Obama administratsioon on huvitatud jahtunud suhete ülessoojendamisest.

Enne konverentsi spekuleeriti, et Biden teatab Bushi
algatatud raketitõrjekilbi peatamisest, kuid seda ei juhtunud. Asepresident kinnitas, et tööd jätkuvad, kuid Venemaaga konsulteerides.

Bidenil on kavas pühapäeval enne Washingtoni naasmist kohtuda Vene asepeaministri Sergei Ivanoviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles