Iisraeli parlament kiitis heaks uue ühtsusvalitsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja opositsioonilisse Kadima partei liider Shaul Mofaz.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) ja opositsioonilisse Kadima partei liider Shaul Mofaz. Foto: SCANPIX

Iisraeli parlament kiitis täna häältega 71:23 heaks kokkuleppe parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu ja paremtsentristliku opositsioonierakonna Kadima vahel, millega luuakse juudiriigi seitsmes rahvusliku ühtsuse valitsus.

Muudatuse tulemusena asub Netanyahu juhtima Iisraeli kõigi aegade suurimat koalitsioonivalitsust, millel on 120-liikmelises knessetis 94 saadikukohta.

Vahetult pärast heakskiitmist vannutati Kadima liider Shaul Mofaz peaministri büroos üheks Netanyahu asepeaministriks.

Kokkulepe Netanyahu ja vaid kuue nädala eest Kadimat juhtima asunud Mofazi vahel avalikustati eile hommikul.

Tänasele hääletusele knessetis eelnes pikk istung, mille jooksul oli parlamendisaadikutel võimalik esineda lühikese kõnega. Paljud opositsioonipoliitikud kasutasid seda võimalusena Mofazi kritiseerimiseks, nimetades teda «oportunistiks» ja «odava poliitika ajajaks».

Kokkulepe saavutati viimasel hetkel, kui knesset asus hääletama eelnõu üle lõpetada oma praeguse koosseisu toimimine ning avada tee varajastele valimistele septembris. Leppe saavutamine tähendab, et järgmised parlamendivalimised leiavad aset kavakohaselt 2013. aasta oktoobris.

Leppe kohaselt muudetakse juuli lõpuks palju tüli tekitanud seadus, mis lubab äärmusortodokssetel juutidel oma kohustuslikku sõjaväeteenistust edasi lükata. Uue seaduse kohaselt tagab see «õiglase» armeeteenistuse koorma kandmise kõigile.

Lepe sisaldab endas ka kohustust anda uus tõuge rahuprotsessile palestiinlastega. Netanyahu ütles, et loodab uue valitsusega kutsuda palestiinlased tagasi läbirääkimistelaua taha, pärast enam kui 20-kuulist pausi.

Iisraeli meediat ja poliitmaastikku rabanud lepe on pöördeline samm mitte ainult Netanyahule, vaid ka Mofazile. Iraanis sündinud endine kindral ja relvajõudude ülem Mofaz asus Kadimat juhtima alles 28. märtsil peetud erakonnasiseste valimistega.

Ehkki Kadima võitis 2009. aasta parlamendivalimised, saades 28 mandaati, ei suutnud paremtsentristid valitsust moodustada. Arvamusküsitlused näitasid, et valimistega kaotaks Kadima vähemalt pooled oma senistest kohtadest.

Netanyahu ütles eile ühispressikonverentsil Mofaziga, et kokkuleppe suuredab koalitsioonivalitsuse stabiilsust.

«Kui mulle tundus, et minu koalitsiooni stabiilsus hakkab murenema, olin valmis minema valimistele. Kui selgus, et meil õnnestub moodustada suur koalitsioon, sain aru, et stabiilsus on võimalik ka ilma valimisteta,» ütles peaminister.

Mofaz ütles pressikonverentsil, et Kadima otsus jääda viimase kolme aasta jooksul opositsiooni oli «ajalooline viga», mis nüüd saab parandatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles