Grybauskaitė: Ukrainat tuleb survestada, ent mitte isoleerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė. Foto: SCANPIX

Ukraina võime tuleb opositsiooni, ning ennekõike vangistatud peaministri Julia Tõmošenko kohtlemise küsimuses jätkuvalt survestada, ent väljapääsuks pole ka täielik isolatsioon, leiab Leedu president Dalia Grybauskaitė.

«Surve on juba aidanud, et Tõmošenko viidaks üle haiglasse, see on selge. Ent vaatamata sellele, et positiivne surve avaldamine ja positiivne kriitika peavad jätkuma, pole täielik isolatsioon väljapääs,» ütles riigipea raadiojaamale BBC World Service.

«Me ei taha Ukrainat täielikult nurka ajada, ent positiivne surve peab jätkuma, kuna me ei näe ikka veel ausat ja erapooletut apellatsiooniprotsessi, ei näe kohtusüsteemi reforme, ei näe põhiseaduslikke reforme ega seadusi, ega ka ajakirjandus- ja kogunemiste vabadust,» selgitas Grybauskaitė.

Samalaadset seisukohta kordas täna Põhja- ja Baltimaade välisministrite kohtumisel ka Leedu välisminister Evaldas Ignatavičius.

«Ukraina isoleerimine oleks kõige lihtsam lahendus. Raskem on väljapääsu pakkuda,» ütles minister.

Tema sõnul tuleks vaatamata sellele, et Ukrainas valitsev olukord tekitab tõsist muret, allkirjastada 30. märtsil parafeeritud Euroopa Liidu ja Ukraina vaheline assotsiatsioonilepe, kuna see on Ukraina jaoks tähtsaimaks stiimuliks reformide elluviimisel.

«Seetõttu ei tasu selle allkirjastamist teadmata ajaks edasi lükata,» usub Ignatavičius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles