EL lubab Kreeka euroalasse jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy tippkohtumise järgsel pressikonverentsil.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy tippkohtumise järgsel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid avaldasid täna toetust Kreekale, tõotades jätta võlgades riigi euroala liikmeks. Samas käivad ametnike seas juba ettevalmistused Ateena võimaliku lahkumisega kaasnevaks mustaks stsenaariumiks, vahendas AFP.

Eileõhtust ELi riigipeade ja valitsusjuhtide tippkohtumist Brüsselis domineerisid kartused Kreeka lahkumise pärast. Kohtumine kestis varaste hommikutundideni, misjärel ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy ajakirjanikele: «Tahame, et Kreeka jääks euroalasse, ühtlasi austades oma kohustusi.»

Van Rompuy hindab Kreeka kodanike poolt juba tehtud jõupingutusi, kuid kutsus reforme jätkama, sest need on tema sõnul euroala jõukama tuleviku parim tagatis.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso võttis ELi juhtide seisukoha kokku sõnadega: «Sõnum, mis me täna saadame, on selge: me seisame Kreeka kõrval, kui Kreeka täidab oma kohustusi».

Anonüümsed diplomaadid ütlesid siiski, et ametnikele on antud korraldus koostada plaane juhuks, kui Kreeka peaks juunikuiste kordusvalimiste järel euroalast lahkuma. Eurotsooni ülejäänud 16 maal on palutud hinnata, kuidas mõjutaks Kreeka lahkumine nende majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles