Obama aitas kaasa küberrünnakutele Iraanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama 1. juunil Andrewsi õhuvägede baasis
Obama 1. juunil Andrewsi õhuvägede baasis Foto: SCANPIX

Prominentne USA meediaväljaanne teatas, et president Obama hoogustas salajase käsuna oma esimestel kuudel pärast presidendikohale astumist küberrünnakuid Iraani tuumaprogrammile.

Operatsiooni alustati New York Timesi allikate väitel George W. Bushi valitsusajal koodnime «Olümpiamängud» all ja selleks kasutati Iisraelis välja töötatud pahavara.

Iraan kinnitas, et tuumaprogramm on rahumeelseks kasutamiseks, kuid lääneriigid kardavad, et tegelikkuses arendatakse välja võimsamaid tuumarelvi, millega Iisreali rünnatakse.

Iraan süüdistas küberrünnakutes Iisraeli ja lääneriike, kes üritasid saboteerida riigi tuumaprogrammi, kuid keegi pole süüd siiamaani omaks võtnud.

Arvutiviirus Flame avastati hiljuti Iraanis ja teistes Lähis-Ida riikides. Iraani ametnikud ütlesid, et uus arvutiviirus on kahjulikum kui eelmine viirus Stuxnet, kuid nad on juba välja töötanud tõhusa viirusetõrjeprogrammi.

Timesi andmetel suurendas Obama küberrünnakuid isegi pärast seda, kui osa programmist tuli avalikuks 2010. aastal, mil Stuxnet pääses Iraani Natanzi tuumajaamast välja ja levis internetis teiste riikide arvutisüsteemidesse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles