Minister Wallin kindral Makarovile: Soome langetab otsuseid iseseisvalt

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Stefan Wallin (vasakul) koos USA kaitseministri Leon Panettaga.
Soome kaitseminister Stefan Wallin (vasakul) koos USA kaitseministri Leon Panettaga. Foto: SCANPIX

Soome kaitseminister Stefan Wallin ütles Venemaa kindralstaabi ülema Nikolai Makarovi juhiseid kommenteerides, et Soome langetab NATOga seotud otsuseid ise ja iseseisvalt.

Vene kindralstaabi ülema Makarovi sõnul ohustab Soome ja NATO koostöö Venemaa julgeolekut, vahendas yle.fi.

«Soome on vaba maa ja oma arvamust võib siin vabalt avaldada,» nentis Wallin.

Kaitseministri selgituse järgi hindab Soome suhet NATOga vastavalt valitsuse programmile ning lähtudes rahvuslikest julgeoleku- ja kaitsepoliitikaga seotud huvidest. «See tähendab, et Soome annab hinnangu ja langetab otsuseid ise ning iseseisvalt,» rõhutas Wallin.

Välisministri Erkki Tuomioja sõnul ei ohusta Soome ja NATO koostöö mitte kellegi julgeolekut. Ta lisas, et taolisi seisukohti pole mujalt Venemaalt kuulda olnud.

«Ma ei usu, et need esindavad sellisel moel Venemaa seisukohta. See, et Venemaale ei meeldiks Soome NATO-liikmesus, pole uudis. Kõik muu on aga niisugune, mis arvatavasti kuulub kõva häälega mõtlemise valdkonda,» ütles Tuomioja.

Kindral Makarov seadis küsimärgi alla Soome õiguse viia oma territooriumil läbi sõjalisi õppusi.

«Iga suveräänne riik korraldab relvajõududele oma territooriumil treeninguid ja need pole mitte kellegi vastu suunatud. See on normaalse tegevusvalmiduse hoidmine. Me harjutame loomulikult koos teistega, nagu teeb seda ka Venemaa,» ütles välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles