Somaalia piraatide käest vabastati 20 kuud pantvangis olnud paar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabastatud paar - Deborah Calitz vasakul ja Bruno Pelizzari paremal
Vabastatud paar - Deborah Calitz vasakul ja Bruno Pelizzari paremal Foto: SCANPIX

Somaalia piraadid vabastasid lõuna-aafriklase ja itaallase pärast 20-kuust pantvangistust, mis oli kõige pikem kinnihoidmise aeg, ütles Somaalia kaitseminister eile.

LAVist pärit Deborah Calitz ja Itaaliast pärit Bruno Pelizzari olid rõõmsad aga väsinud, kui nad andsid pressikonverentsi Mogadishus asuvas presidendipalees, vahendas The Huffington Post.

«Me oleme väga õnnelikud, et oleme jälle vabaduses,» ütles Calitz. «Me oleme nii õnnelikud, et saame oma perede juurde naasta.»

Piraadid röövisid paari 2010. aasta oktoobris, kui viimased oma jahiga Aafrika kaguranniku lähedal seilasid. Algselt nõudsid röövijad lunarahaks 10 miljonit dollarit.

Paari 20-kuune kinnihoidmine on kõige pikem pantvangistus seoses Somaalia piraatidega. 2005. aastal alustasid piraadid suuremate konteinerlaevade ründamisega, kuid aja möödudes tugevdasid taolised alused oma kaitset. Seejärel alustati privaatjahtide kaaperdamist. Nüüd patrullib rahvusvaheline dessantlaevade laevastik Somaalia vetes, et vähendada piraatide rünnakuid.

Somaalia kaitseminister Hussein Arab Isse tunnustas kaitsejõudusid, kes aitasid paari vabastada, kuid ei maininud, kuidas päästmine toimus. Samuti keeldus ta andmast informatsiooni lunaraha kohta.

LAVi valitsus ütles, et nad on tänulikud paari päästmise eest ja tänasid ka Itaalia valitsust oma osaluse eest. «Paar naaseb varsti LAVi,» öeldi teadaandes.

Euroopa Liidu mereväe jõudude esindaja sõnul hoiavad Somaalia piraadid hetkel oma valduses seitset laeva ja 213 pantvangi. Eelmisel aastal kaaperdati 25 laeva ja sellel aastal on see arv viis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles