Obama kirjutas Vene presidendile Iraanist ja rakettidest

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama
President Barack Obama Foto: AP / Scanpix

USA president Barack Obama lubas Venemaale, et taganeb Euroopa raketikilbikavast, kui Moskva aitab ohjeldada Iraani tuumarelvaambitsioone, kirjutas eile The New York Times.


Obama pakkus tehingut kirjas, mille USA administratsiooni kõrged ametnikud möödunud kuul Moskvasse Medvedevi kätte toimetasid, vahendas ajaleht anonüümsust palunud Ühendriikide ametnikke.

USA kõrge ametiisik kinnitas Reutersile, et Obama on sellise kirja oma Venemaa kolleegile saatnud. «Kiri puudutas laia teemaderingi, sealhulgas raketitõrjet ning selle seotust Iraani-ohuga,» sõnas ametnik.

Venemaa on kategooriliselt vastu ekspresident George W. Bushi administratsiooni pakutud kavale, rajada Poolasse ja Tšehhi USA raketitõrjesüsteem.

Moskva ei ole Obama pakkumisele seni vastanud. Ühendriikide välisminister Hillary Clinton peaks reedel Genfis kohtuma oma Vene ametivenna Sergei Lavroviga.

USA välisministeeriumi poliitikadirektor ning endine suursaadik Venemaal William Burns käis veebruaris Moskvas seda kohtumist ette valmistamas.

Burns andis märku võimalustest kompromissiks raketitõrje küsimuses, öeldes, et Obama administratsioon võib pidurdada selle elementide paigutamist Ida-Euroopasse, kui Venemaa nõustub ohjeldama Iraani tuumarelvaplaane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles