Petlemma kiriku UNESCO nimekirja kandmine valmistas USA-le pettumuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petlemma Jeesuse sünnikirik.
Petlemma Jeesuse sünnikirik. Foto: SCANPIX

USA väljendas täna pettumust UNESCO otsuse üle kanda Palestiina ettepanekul Petlemma Jeesuse sünnikirik maailmapärandi nimekirja.

«Ameerika Ühendriikidele valmistas see otsus sügava pettumuse,» ütles Washingtoni UNESCO esindus avalduses.

«See koht on kõigi kristlaste jaoks püha, sel on tõepoolest tohutu usuline ja ajalooline tähendus, aga kriisiprotseduur, mida sel puhul praegu kasutatakse, on mõeldud äärmuslikeks juhtudeks, nimelt kui mõni koht on otseses hävimisohus.»

USA sõnul on maailmapärandi konventsiooni 40-aastase ajaloo jooksul kriisiprotseduuri kasutatud ainult neli korda ja alati äärmuslikel juhtudel ning nõustavate organisatsioonidega aru pidades.

«Seda organisatsiooni ei tohiks politiseerida,» rõhutavad ameeriklased.

ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO otsustas Iisraeli vastuseisust hoolimata kanda Jordani läänekalda palestiinlaste alal asuva Petlemma Jeesuse sünnikiriku maailmapärandi nimistusse. Kirik ja selle palverännutee said Peterburis UNESCO komisjoni salajasel hääletusel 13 poolt ja kuus vastuhäält.

Taotlus on 2011. aastal UNESCO liikmeks saanud Palestiina esimene ja selle esitamist põhjendati hädaolukorraga, kuna kirikut on palesitiinlaste sõnul hädasti vaja restaureerida.

Iisraeli liitlane USA oli juba Palestiina UNESCO liikmeks võtmise vastu ja jättis organisatsiooni seetõttu ilma kümnetesse miljonitesse dollaritesse ulatunud toetusest.

Iisraeli sõnul tähendab «hädaolukorra» staatusest lähtumine, et UNESCO toetab palestiinlaste seisukohta, nagu ohustaks juudiriigi relvajõud kirikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles