Poola president süüdistab Obamat reetmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronislaw Komorowski.
Poola president Bronislaw Komorowski. Foto: SCANPIX

President Bronislaw Komorowski süüdistab Barack Obamat Poola reetmises, sest loobus lubatud raketikaitsesüsteemist.

Varssavi mitmeaastase viha põhjuseks on 2009. aastal tühistatud vastuoluline Bushi-aegne antiballistiline raketisüsteem ning president Bronislaw Komorowski sõnul peaks Poola ise raketikaitse ehitama, et tugevdada riiklikku kaitset, vahendas The Telegraph.

«Meie viga oli nõustuda Ühendriikide pakkumisega, sest me ei võtnud arvesse poliitilist riski, mis oli seotud presidendivahetusega,» ütles Komorowski. «Me maksime kõrget poliitilist hinda. Me ei taha jälle sama viga teha. Me peame endale saama raketisüsteemi, mis oleks riikliku julgeoleku osaks.»

Eelmisel nädalal tegi riigivisiidi vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney ning süüdistas Obamat «Poola hülgamises», sest tühistas raketikaitse plaani, et aidata kaasa suhete parandamisele Moskvaga.

Obama otsus loobuda George W. Bushi raketikaitsesüsteemist pahandas Poola valitsust, sest paljude meelest püüti Venemaaga rahu sobitada.

Hiljem lubas USA paigaldada Poolasse Patrioti raketipatareid ja SM-3 tõrjehävitajaid, mis pidid asendama Bushi lubatud raketitõrjesüsteemi. Kuid Komorowski on SM-3 elujõulisuse kahtluse alla seadnud ning ei taha järjekordset «viga» teha.

Endine kaitseminister ja Poola rahvusliku julgeolekunõukogu esimees Stanislaw Koziey kinnitas, et Poola raketikaitsesüsteemid integreeritakse NATO süsteemi. Ta lisas, et USA pakutud raketikaitse rahuldaks nii Poola kui ka Ühendriikide huve.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles