Hooletu linnaplaneerimine maksab Filipiinidele nüüd valusalt kätte

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilekott isiklike asjadega hambus, ujub Marikina mees tänava enda alla neelanud vetevoogdes.
Kilekott isiklike asjadega hambus, ujub Marikina mees tänava enda alla neelanud vetevoogdes. Foto: SCANPIX

Pea terve Filipiinide pealinna üle ujutanud vetevoogude ulatuslik hävitustöö on linnaplaneerimiseksperdi hinangul pigem puuduliku planeerimistöö tagajärg kui lootuskatastroof.

Ulatuslikud ohutsoonidesse püstitatud hurtsikukolooniad ja korralike veeäravoolusüsteemide puudus on vaid mõned põhjused, miks 15 miljonilise elanikkonnaga Manila praegu sedavõrd rängalt üleujutuse all kannatab.

Linnaplaneerija Nathaniel Einseideli sõnul oleks Filipiinidel olnud ülesehitusvigade parandamiseks küllalt tehnilisi teadmisi ja vajalikke vahendeid, kuid puudu on jäänud selgest nägemusest või poliitilisest tahtest.

«See näitab, et ei hinnata pikaajalise planeerimisega saadavaid hüvesid. See on kui nõiaring, kus planeerimine, poliitika ja täideviimine  pole väga hästi sünkroniseeritud,» sõnas aastail 1979-1989 Manila linnaplaneerimisjuht olnud Einseidel.

«Ma ei ole kuulnud kohalikust omavalitsusest või linnast, millel oleksolemas sisukas kuivenduskava,» lisas ta.

Neli viiendikku Manilast on nüüdseks veekihi alla vajunud, mis mõnes piirkonnas ulatub kahe meetrini  48 tunni jooksul sadas seal maha rohkem vihma kui on terve tavaline augustinorm.

Võimude sõnul on tulvades 20 inimest surma saanud, üleujutused on hätta jätnud ka kaks miljonit filipiinlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles