USA üks kuulsamaid naisterroriste vabaneb vanglast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jane Olson 2002. aastal Los Angelese kohtusaalis.
Jane Olson 2002. aastal Los Angelese kohtusaalis. Foto: AP / Scanpix

1970. aastatel radikaalsesse rühmitusse kuulunud ja mõrvas süüdi mõistetud ameeriklanna Sara Jane Olson vabaneb täna ennetähtaegselt vanglast.


62-aastane endine Sümbiootilise Vabastusarmee (Symbionese Liberation Army - SLA) liige vabastati möödunud aastal küll ennetähtaegselt vanglast, kuid vahistati juba viis päeva hiljem ning pandi uuesti trellide taha, kirjutas Guardian.

California osariigi võimud viitasid «administratiivsele veale», mis võimaldas naise toona vabastada. Vaatamata sellele, et naise advokaat leidis, et tegemist on poliitiliselt kallutatud otsusega pidi naine tagasi Chowchilla naistevanglasse minema.

1999. aastal vihje peale vahistatud Olson mõisteti kaks aastat hiljem pangaröövi käigus inimese tapmise ja pommirünnakute kavandamise eest kokku 14 aastaks vangi.

Valitsuse rõhuva režiimi vastu võidelnud SLA sai kuulsaks eelkõige sellega, et röövis 1974. aastal rikka ajakirjandusmagnaadi Patty Hearsti tütre. Samal aastal sai suurem osa rühmituse liikmetest pärast Los Angelese politseinikega peetud tulevahetust surma.

Pärast 1975. aastal toimunud mõrva kolis naine Minnesota osariiki, kus tal õnnestus Kathleen Soliah' valenime all end veerand sajandit võimude eest varjata, kuni ta 1999. aastal juhuslikult vahistati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles