Briti rahvusraamatukogu kaotas «Mein Kampfi» ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Rahvusraamatukogu Londonis.
Briti Rahvusraamatukogu Londonis. Foto: Internet

Briti rahvusraamatukogu ei tea, kuhu on kadunud üle 9000 raamatu, mis on kogus endiselt arvel, kuid mille asukoht on teadmata. Kadunud on teiste seas ka 1939. aastal Adolf Hitleri 50 aasta juubeliks avaldatud «Mein Kampfi» eritrükk ja mitmete 19. ja 20. sajandi tippromaanide esmatrükke.


Ehkki mitmeid teoseid pole suudetud üles leida juba viimase 50 aasta jooksul, ei usu raamatukogu siiski, et enamik kadunud raamatutest oleks varastatud, vahendas

The Guardian

. Ilmselt on need mingil hetkel paigutatud valele raamaturiiulile ning nende leidmist muudab raskemaks asjaolu, et riiuleid on suures hoones 650 kilomeetri jagu. Raamatukogus on arvel umbes 14 miljonit raamatut ja miljoneid muid teavikuid.

Osal trükistest on suur rahaline väärtus, näiteks 16. sajandi Saksa teoloogi Wolfgang Musculuse teos liigkasuvõtmise kohta on väärt üle 20 000 naela (ligi 340 000 krooni). Ent on ka selliseid, mis pakuks huvi vaid äärmiselt kitsale huviliste ringile. Sääraste seas on näiteks Londoni taksode hinnakiri 1930. aastatest.

Kadunud esmatrükkide seas leidub mitmeid inglise kirjanduse pärle nagu Oscar Wilde'i «Dorian Gray portree» (1891) ja Lewis Carrolli «Alice Imedemaal» (1876).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles