Iisraeli valitsus toetab Läänekaldale esimese ülikooli loomist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (keskel) tänasel kabinetiistungil.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (keskel) tänasel kabinetiistungil. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsus kiitis täna heaks plaani asutada Jordani Läänekaldal esimene täieõiguslik ülikooli, mis vajab veel siiski ülemkohtu ja peaprokuröri heakskiitu.

Juulis palus juudiasunikega seotud ühendus Juudamaa ja Samaaria kõrgharidusnõukogu, et Arieli ülikoolikeskus saaks kõrgema staatuse.

Kuid juudiriigi seitset ülikooli reguleerib Iisraeli kõrgharidusnõukogu väitis, et see on poliitiline samm, ning esitas kohtule protesti.

Valitsus võttis täna vastu resolutsiooni, kus öeldakse, et samm on «riikliku tähtsusega», ning kutsutakse tagama otsuse heakskiitmist kohtus ja prokuratuuris.

Peaminister Benjamin Netanyahu väljendas hääletuse järel rahulolu ning tõi välja asjaolu, et Iisraelis ei ole viimase 40 aastaga ühtegi uut ülikooli juurde tulnud, kuigi elanikkond on peaaegu kolmekordistunud.

Peaprokurör Yehuda Weinstein ei ole sammu kohta veel arvamust avaldanud.

1982. aastal Bar Ilani ülikooli kõrvale asutatud kolledžil on 12 000 tudengit neljas teaduskonnas: arstiteadus, inseneriteadus, loodusteadused ja sotsiaalteadused. Samuti on seal arhitektuuri ja telekommunikatsiooni õpperuumid.

Ülikooliks nimetamine tooks Arielile lisaraha ja kõrgemate teaduskraadide andmise õiguse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles